fbpx

Deputatul USR Lavinia Cosma a depus amendamente la Codul administrativ, în cadrul Comisiei speciale din Parlamentul României.

“Codul administrativ, care se află acum în Parlament, ar trebui să reprezinte o oportunitate pentru întreaga societate de a contribui la o administrație publică modernă și transparentă.

Din păcate, de aproape 30 de ani ne învârtim în același cerc vicios, cel al controlului politic, fără transparentă și fără performantă.

Făcem aceleași lucru de aproape 30 de ani și așteptăm rezultate diferite. Nu le vom avea!

Am depus în acest sens amendamente care, din punctul meu de vedere, sunt necesare pentru modernizarea societații românești. Și ar fi doar un mic pas.

Primul amendament se referă la eliminarea funcției de viceprimar. Cred că știm cu toții că în majoritatea țărilor această funcție nu există, sau dacă ea există, nu este remunerată. Directorii și șefii de servicii care există în organigrama unei primării pot deservi procesul administrativ, fară a exista viceprimari.

Și primarii recunosc că, de fapt, nu avem nevoie de această funcție. Dar, desigur, ei cand spun acest lucru, spun neoficial, pentru a nu supara partidul.

Ce am putea să facem cu acești bani pe care i-am economisi? Am putea oferi o masă caldă pentru fiecare copil care merge la scoală. Atunci, într-adevar, am cheltui banul public eficient și în interesul cetațenilor și nu răsplatind membri de partid prin oferirea de funcții.

Al doilea amendament se referă la modificarea numarului de semnături necesare unei inițiative cetățenești. În momentul de față, procentul este de 5% din numărul cetățenilor cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială.

Propunerea mea este ca acest procent să scadă la 1%, facilitând astfel accesul cetățenilor de a se implica mai ușor în ceea ce înseamnă administrația publică.

Toate aceste modificări pe care le-am propus ar duce la o administrație bazată pe participare publică, pe transparență, bună-credință, eficiența și cheltuirea riguroasă a banului public.

Declarativ, nu am auzit niciun coleg parlamentar să spună că nu-și dorește aceste lucruri. Însă, din pacate, de la vorbă până la faptă, e cale lungă. O cale lungă, de aproape 30 de ani.

Îmi exprim speranța că peste încă 30 de ani nu vom vorbi de aceleași lucruri, fără să facem nimic.

Ar fi trist și vom plăti în fiecare zi pentru asta! Cu conștiința noastră și cu viitorul copiilor noștri!

În stilul lor caracteristic, cei din coalitia majoritară PSD-ALDE fac lucrurile pe repede-înainte, fără a ține cont de propunerile oneste care ar face din administrația publică una modernă și transparentă. Astfel, au votat respingerea amendamentelor.

Din păcate, vom plati cu toții prețul și vom avea, în continuare, o administrație publică greoaie, nedigitalizată, ce nu va fi orientată spre nevoile cetățeanului.

 

 

Comentează cu Facebook