Directorii CAS și DSP află din presă de desființare

casa de asigurari de santateConducerile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mureş şi Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureş au aflat din presă marţi despre intenţia Ministerului Sănătăţii de desfiinţare a instituţiilor, nefiind nimic comunicat pe cale oficială. ‘Am aflat din presă, nu ştim ce sistem va fi pus în loc şi cum va funcţiona. Noi avem buget până în martie, în baza contractului-cadru, cu furnizori de medicamente, spitale, nu-s puţini, în judeţul Mureş sunt cam 800. Vor trebui preluaţi undeva. Este surprinzător că aflăm de la televizor. Mai sunt şi alte probleme, cu creanţe, colectare la fond, până la preluarea de către ANAF. Acum ne desfăşurăm activitatea, sunt zeci de oameni care stau la cozi. Nu cred că suntem mari consumatori la buget, în afară de cheltuieli cu salariile de bugetari, nu prea avem mari fonduri alocate’, a declarat, marţi, Monica Suciu, şefa CAS Mureş.

Aceasta a precizat că o astfel de măsură, anunţată marţi de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ‘trebuie privită cu mare responsabilitate’, întrucât ‘sunt sisteme unice integrate care nu ştiu cum vor funcţiona în sisteme regionale’. ‘Înţeleg că se fac sisteme regionale, dar noi nu avem regiuni. Sper să-i fie mai bine asiguratului. Dacă desfiinţăm ceva, să ştim ce aşezăm în loc. În orice stat normal trebuie să ai proiecţia pe următorii ani, să sperăm că o au’, a mai afirmat Monica Suciu. CAS Mureş a primit o comunicare cum că are aprobat bugetul pe luna martie şi că până la apariţia normelor de aplicare a legii bugetului de stat se lucrează pe bază de acte adiţionale cu furnizorii.

Şeful DSP Mureş, dr. Adrian Mureşan, a precizat la rândul său că a auzit despre această decizie din presă şi că nu există nicio informare. ‘Am auzit în presă, până nu e nicio informare, nu pot să-mi dau cu părerea despre aşa ceva. Nu ştiu ce se va face. Sunt programe naţionale în derulare, acum avem campanie de vaccinare, de informare a populaţiei, mult de lucru. Nu ştiu care e strategia, ce urmează, dar o să aflăm, cred’, a afirmat dr. Mureşan.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat marţi că în perioada următoare vor fi desfiinţate direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele judeţene de asigurări de sănătate.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.