Dorin Florea cere liderilor maghiari să nu folosească ancheta DNA în cazul Liceului Teologic în scop politic

florea

Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, a lansat, joi, un apel public către politicienii maghiari, solicitându-le să nu folosească ancheta penală a DNA în cazul înfiinţării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş pentru acumularea de capital electoral.

‘Transmit celor care iubesc acest oraş să nu folosească acest context pentru a-şi face capital electoral sau să ‘vândă’ promisiuni ori iluzii ce pot crea prejudicii pe viitor. Demnitarii politici au avut suficient timp să demonstreze din plin în actele de guvernare în care au fost implicaţi că susţin acest oraş şi fac ceva pentru el – încât acest oraş să fie al armoniei şi nu un teren al disputelor şi conflictelor (…) Instituţia pe care o conduc a acordat întotdeauna atenţia cuvenită învăţământului, susţinând mereu calitatea actului educativ, astfel încât şcoala să fie o rampă de lansare către idealurile copiilor şi ale părinţilor. Întotdeauna am susţinut normalitatea şi legalitatea’, a afirmat primarul Florea.

Edilul a precizat că a susţinut şi susţine atât învăţământul în limba română, cât şi pe cel în limba maghiară, că este foarte important să existe şcoli de elită în limba română şi în maghiară, însă în acelaşi timp la fel de important este învăţământul mixt de vârf.

‘Vă asigur că toţi cetăţenii sunt egali, iar prin ambiţiile unora (folosind Biserica sau unele instituţii ce au sfidat legea) nu înseamnă că li s-au îngrădit drepturile. Ba mai mult, prin demersurile noastre am solicitat Ministerului Educaţiei şi Inspectoratului Şcolar Judeţean respectarea legii’, a arătat Dorin Florea.

Acesta a spus că municipalitatea a luat act de adresa depusă de Fundaţia Statusul Romano-Catolic din Transilvania pentru organizarea unei adunări publice, în data de 12 noiembrie 2016, pe Bulevardul Cetăţii, iar conform adresei nu ar exista elemente care să contravină Legii 60/1991 Republicată.

Precizăm că senatorul Marko Bela a anunţat luni seara, în cadrul manifestării de lansare a candidaţilor Uniunii din judeţul Mureş la Senat şi Camera Deputaţilor, că la sfârşitul săptămânii va fi organizat un protest pentru susţinerea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, pentru înfiinţarea căruia procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a directorului Zsolt-Jozsef Tamasi.

Potrivit lui Marko Bela protestul ar urma să aibă loc sâmbătă, de la ora 19,00.

În discursul său, Marko Bela a arătat că ,în perioada 2002-2003 s-a reuşit înfiinţarea Liceului ‘Bolyai Farkas’ cu predare în limba maghiară şi că, dacă astăzi s-ar întâmpla acest lucru, ‘s-ar considera o ilegalitate’.

Pe paginile de Facebook ale unor lideri politici ai UDMR a fost postat îndemnul lansat de preşedintele organizaţiei, Kelemen Hunor, cu textul ‘Nu ne lăsăm intimidaţi!’, având pe fundal clădirea Colegiului Naţional Unirea din Târgu Mureş, în incinta căruia a fost înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.