Este deja un fenomen: În Tîrgu Mureș se fură biciclete! Ce face Poliția?

 

 

În data de 25 octombrie 2017, unui târgumureşean, Radu Spătăcean, i s-a furat bicicleta Merida Matts, în valoare de 1.700 de lei.

Furtul a avut loc între orele 21 și 24, în Tîrgu Mureș, B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 215 (din scara blocului). Martorul care a văzut furtul spune că hoțul este un om al străzii slăbuț, cu geacă galbenă, cu șapcă în cap și care trăiește în zona Gării Mari din Tîrgu Mureș. Poliția a fost anunțată, dar până în prezent nu a rezolvat nimic, transmiţându-i păgubitului că „Sunt multe cazuri de furt de acest fel. Şi ce? Nu eşti singurul…”. De aceea, păgubitul, dezamăgit, a decis să i-a soarta anchetei în propriile mâini şi a pornit în urmărirea hoţului. Reacţia lui este una de protest împotriva nepăsării autorităţilor, dar şi una prin care doreşte să mobilizeze târgumureşenii în lupta împotriva hoţilor de biciclete. Astfel, el a creat pagina de Facebook „Dacă ţi s-a furat bicicleta, eşti şi tu din Tîrgu Mureş” şi a oferit o recompensă de 300 de lei  pentru bicicletă şi 200 de lei pentru hoț. Reacţiile nu au întârziat să apară: zeci de mureşeni au comentat pe Facebook şi au povestit cum şi lor li s-au furat bicicletele. Se pare că este un fenomen la Tîrgu Mureş… Întrebarea este: oare când va fi stopat?

 

La piaţă, după bicicletă

 

În data de 3 decembrie Radu Spătăcean s-a dus la Piaţa de Vechituri din Tîrgu Mureş pentru a căuta dacă nu cumva bicicleta sa Merida Matts este scoasă la vânzare.

Între orele 8 și 9, am verificat ce biciclete se vând acolo. Bicicletele sunt de toate tipurile, de la modele uzate și vechi, până la modele noi de MTB 29. Bicicletele sunt aduse la grămadă, cu dube, de persoane tinere, până în 40 de ani. În acest interval de timp am văzut 3 polițiști care patrulau individual printre tarabe. Rezultat: nu am găsit bicicletele furate”, a precizat Radu Spătăcean.

 

La Poliţie

 

În ziua următoare, luni 4 decembrie, Radu s-a dus la Poliția Municipiului Tîrgu Mureș – Secția Investigații Criminale, pentru a vedea cum decurge ancheta referitoare la furtul bicicletei sale.

„La ora 11:00, m-am întâlnit cu inspectorul care investighează cazul de furt Merida Matts într-un birou cu încă doi colegi. Motivul acestei întâlniri propuse de mine a fost de a vedea în ce stadiu se află investigațiile Poliției și a afla care sunt pașii următori. Discuția a fost grăbită de unul din colegii inspectorului care îmi spunea că cer prea multe detalii irelevante. Din punctul meu de vedere nu mi s-a părut irelevant să întreb despre ce pași concreți a făcut Poliția spre a-mi recupera bicicleta timp de o săptămână de la anunțarea furtului:

„Când se primesc înregistrările publice din intervalul orar al furtului, făcute cu camera din intersecția Pandurilor, Înfrățirii, 1 Decembrie 1918? (Nu știe când)

Când se iau declarații de la martorul care a văzut furtul? (Nu știe când)

Când se dă raportul filtrului de Poliție cerut de sesizarea mea la 112 în zona Gării Mari asupra unui individ cu semnalmentele hoțului (Nu știe când)

Când se extinde raza de căutare în arhiva filmărilor publice și la zona Gării Mari, zona în care martorul spune că l-a văzut în repetate rânduri pe hoț? (Nu știe când)

Când încep căutările în teren? (Nu se știe când)

Dar atunci ce se știe?”, se întreabă retoric păgubitul…

 

Poliţistul, în concediu…

 

Iar, din păcate, problemele nu se opresc aici: investigațiile Poliției încep doar după ce se primește de la Parchet avizul de urmărire pe baza plângerii făcute de Radu (adică cel mai devreme peste încă o săptămână). Când se primește avizul Parchetului, inspectorul care anchetează cazul merge în concediu „de sărbători” și nu are înlocuitor care să continue cercetările, care astfel vor fi reluate doar la începutul anului 2018, după cum povesteşte Radu.

În consecinţă, Radu s-a hotărât să mediatizeze furtul bicicletei Merida Matts în presa mureşeană, să solicite filmările publice din intersecţia Fortuna de la Serviciul Dispecerat Integrat de Urgență 112 din intervalul orar al furtului 21-24, ziua 25. 11. 2017, „şi să fac tot ce mai este necesar pentru prinderea hoţului şi pedepsirea acestuia, conform legilor”.

 

Reacţii: alte furturi

 

Ca urmare a creării paginii de Facebook „Dacă ţi s-a furat bicicleta, eşti şi tu din Tîrgu Mureş”, au apărut o serie de comentarii ale unor oameni care reclamă că şi lor li s-a furat bicicleta. Foarte multe dintre aceste furturi au rămas nesoluţionate.

De fapt, mai întâi am întâlnit o postare chiar anterioară furtului menţionat în articol: în data de 17 noiembrie, Beáta Kozma preciza: „Cineva a furat bicicleta asta (Diablo Impulse) din 7 noiembrie, zona TCM. Cine a văzut sau are informații vă rugăm să ne contacteze. Oferim recompensă”.

În 26 noiembrie au fost scrise o serie de comentarii la postarea lui Radu, care anunţa furtul bicicletei. De exemplu, Dorina Alivera menţiona: „Furtul bicicletelor este o tradiție în Tîrgu Mureș, am tristă experiența! Sper ca în cazul acesta poliția să fie pe fază!”

Ioan Friciu: „Mie mi-au furat patru bucăți. Am auzit că hoții le „exportă” în alt oraș. Poliția n-are cum s-o găsească, pentru că nu are resurse, e ca și cum ai căuta acul în carul cu fân”.

Mariana Dinea: „Acum două luni, tot pe Bulevard, la nr. 253, s-a furat noaptea o bicicletă. Nu s-a mai găsit!”

Marius Trombitas: „Îți spun, bicicletele furate se vând imediat deci nu cred că o să o găsești prea repede prin Tîrgu Mureș. Așa mi s-a întâmplat și mie când au furat-o”.

Szegedi Gyongyver: „Și de la noi din bloc s-au furat două biciclete acum 5 ani, într-o sâmbătă. Am chemat poliția, au spus să o căutăm la piața de vechituri! De atunci tot căutăm!”.

Cacovean Sorin: „Azi-vară și mie mi-a furat-o. N-am găsit-o. O vând ciorile pe 2 bani”.

În 27 noiembrie, Ioan Oltean spunea: „La noi pe scară s-au furat în două săptămâni vreo 4-5, printre care și a fiului meu, care a lăsat-o doar… 10 minute pe casa scării :(”

Iar în 28 noiembrie au fost postate alte comentarii:

Beáta Kozma: „Și a noastră au furat-o în 17 (n.r. noiembrie), luna aceasta…”.

Simon Attila: „Al meu şi a vecinului (sic!) a fost furat la începutul lunii octombrie. În ambele cazuri a venit la pont şi echipat pentru a tăia dispozitivele de siguranță. Am anunțat Poliţia imediat, au venit şi au luat amprente etc., dar nici până la ora aceasta nu au nicio informație, cu toate că am şi vreo două filmulețe cu hoțul în timpul acțiunii. Menționez că stau într-un bloc care are şi interfon la uşă… Adevărul este că la câte furturi de biciclete au fost în ultima vreme, probabil este în oraş o rețea bine pusă la punct care are şi căi prin care să valorifice bicicletele furate. Probabil sunt mulți care câştigă din această afacere şi până nu facem propagandă împotriva lor, să atragem cât mai multă lume în căutarea lor nu vom reuşi nimic. Niciodată nu o să putem lăsa bicicletele în siguranță undeva şi apoi vor urma locuințele noastre, apoi celelalte bunuri…”.

 

În 30 noiembrie, alte comentarii:

 

Pal Tiberiu: „Acum vreo 15 ani, din garaj mi-au furat două biciclete de competiție. Am dat sfoară în oraș și în decurs de 1-2 zile am și găsit bicicletele. Asta e partea frumoasă a  experienței. Cea neplăcută este că hoțul provenea dintr-o familie cu bani, respectiv tatăl lui era general în armată! Îți dai seama că mai departe nu s-a întâmplat nimic cu el. PS: Stătea hoțul pe str. Sârguinței”.

Adrian Barbu: „Baftă! Hoții sunt cunoscuți, sunt câțiva care lucrează organizat așa cum spui și le vând în sud. Eu mi-am găsit-o la un tip din Brașov care a cumpărat-o de la un tip din Râșnov. Furată de pe Pandurilor”.

Alexandru Maris: „Ne învârtim într-un cerc vicios. Eu am prins hoțul, am ajuns la proces, am câștigat și am întrebat: de unde îmi iau paguba (banii)?

Răspuns: îl dai în judecată să-ți dea banii și dacă nu, mergi la executor care constată că nu are ce executa că nu are nimic. Soluția: ai grijă unde păstrezi bicicleta…!!”

 

Îndemnul lui Mihai

 

Referitor la furturile de biciclete din Tîrgu Mureş am găsit o postare pe site-ul freerider.ro, o postare din 2012, a lui L. Mihai, care descrie peripeţiile prin care a trecut pentru a-şi recupera bicicleta furată:

În Tîrgu Mureș (student fiind aici), în data de 24 noiembrie 2012, mi s-a furat bicicleta din fața magazinului Kaufland, din zona gării. Este cunoscut că deja în zona gării se comit destul de des furturi. Din câte am înțeles, multe biciclete s-au furat (mă refer exclusiv la orașul Tîrgu Mureș, zona gării, Kaufland) și primul lucru care l-am făcut a fost să sun la 112 și să mă uit repede prin preajmă. Bicicleta era asigurată și mă bazam pe spiritul civic al românilor în caz de ceva. Ei bine, puteam liniștit să o fac, pentru că au tăiat cablul cu o gură de lup cel mai probabil, o sculă foarte mare, dar de frică nu a intervenit nimeni. De asemenea și așa-zișii gardieni mi-au zis că nu au văzut nimic pe camerele video.

Din rapoartele poliției am aflat că hoțul și complicele au plecat deja cu un tren spre un sat, Sânpaul, din jud. Mureș. Mă adresez celor din Tîrgu Mureș cărora li s-au furat biciclete și le spun că dacă nu și-o găsesc la târgul de vechituri care se ține duminica sunt șanse 70% să o găsească în Sânpaul, dar să aibă prieteni, fiind un sat de țigani.

Poliția nu a prezentat mult interes, mi-au spus să raportez abia 3 zile mai târziu (fapta a avut loc într-o vineri și ei m-au chemat luni doar) din start mi-au spus să fiu realist și că acest tip de cazuri rămân nesoluționate. După insistări din partea mea, timp de câteva luni, au plecat într-o verificare în Sânpaul și au găsit bicicleta în curtea unui băiat, care din interogatoriu rezultă că a cumpărat-o cu 400 de lei. A fost identificat și hotul și condamnat în primă instanță la 3 ani cu executare, nefiind prima lui infracțiune de acest fel.

Mi-am recăpătat bicicleta abia în 20 mai, deși nici nu mă așteptam, credeam că e un fel de farsă din partea secției de politie județene. Cam asta în mare parte, între timp mi-am luat o altă bicicletă, cea recuperată o țin drept amintire pentru suferința și chinul prin care am trecut în tot timpul acela. Vreau să mă adresez în mod direct tuturor celor care vor zice „sunt grăbit, vreau să merg cu bicicleta la magazin să iau un lapte, nu se întâmplă nimic, stau două minute” că greșesc, la mine a durat la fel, în cel mult 3 minute am ieșit, dar a fost destul să rămân fără bicicletă. Cât despre cei care au rămas fără, îi sfătuiesc să insiste și să afle cât de multe informații posibil”.

 

Casetă

 

Îndemn spre unitate, pentru dreptate

 

În 30 noiembrie, Radu Spătăcean posta un anunţ prin care îndemna târgumureşenii să colaboreze pentru ca împreună să-şi găsească, de acum încolo, mai uşor bicicletele furate:

Bună dimineața târgumureșeni,

Sunt băiatul căruia i s-a furat bicicleta în 25. 11. 2017 și am postat o cerere de ajutor către dumneavoastră să o găsim.

Încet, încet se lasă liniștea și nu se mai aude nimic de hoțul care a furat-o și nici de bicicletă. Din acest motiv, vă scriu acum.

Am stat și m-am gândit de ce hoțul reușește în 10 minute să dispară cu bicicleta mea, iar eu de o săptămână nu știu cum să fac să o găsesc. Răspunsul este că hoțul lucrează organizat, iar eu fac ce cred că e bine. El îmi fură bicicleta, știe cui o vinde mai departe și cu ce preț, iar eu fac un singur lucru: mă gândesc dacă mai am bani să îmi iau alta.

Probabil că mai sunt printre voi oameni cărora li s-a furat bicicleta și care gândesc la fel. Mă adresez lor acum: haideți să ne unim forțele și să ne organizam și noi ca să ne găsim bicicletele împreună cu Poliția și ea să îi pedepsească pe hoți exemplar!

Am rămas uimit să văd câți dintre voi v-ați resemnat cu ideea că nu o să vă mai găsiți niciodată bicicleta! Nu e drept pentru voi! Nu ați greșit cu nimic ca să meritați asta! La fel ca și în cazul meu.

Avem nevoie de un loc în care să știm unul de altul, să ne ajutăm cum să facem plângere la Poliție, să știm unul de bicicleta altuia când mergem la Piața de Vechituri să o căutăm pe a noastră furată, când ne uităm pe olx sau la anunțuri de biciclete sau când mergem pe stradă și cineva se oferă să ne vândă o bicicletă ieftină (cel mai probabil furată).

Prin urmare, celor cărora li s-a furat bicicleta în Tîrgu Mureș și au acte prin care pot dovedi că ei sunt proprietarii ei, le fac invitația deschisă să se alăture efortului meu de a-și recupera bicicleta pe pagina administrată de mine: Dacă ți s-a furat bicicleta, ești și tu din Tîrgu Mureș”.

Va urma…

 

Vasile Dancea

 

 

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.