Idei pentru Mureş: Reghineanul Klaus Birthler, despre cum se profilează noul cartier Sopor al Clujului

Despre construirea unui nou cartier al Clujului se vorbește din vara anului trecut. Consiliul Local a decis în  decembrie să organizeze concursul pentru noul PUZ Sopor pe o suprafață de aproximativ 240 de hectare. Iar în 31 ianuarie a avut loc prima dezbatere pe acest subiect. Fostul arhitect-şef al Reghinului, Klaus Birthler,  responsabil pentru elaborarea temei, ne-a acordat un interviu pentru Transilvania Reporter, despre ce se dorește de la noua extindere și cum se poate realiza ea în cele mai bune și corecte condiții.

Klaus Birthler  s-a născut la Reghin. A studiat arhitectura la  Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca. În timpul studenției primește distincția de „Studentul Anului” oferită de Voluntari pentru Idei și Proiecte și o bursă de studii la Hochschule für Bildende Künste Hamburg din partea asociației Copernicus- Hamburg. În 2009 se reîntoarce în orașul natal și înființează biroul individual de arhitectură.

“Atât Clujul cât și majoritatea orașelor se confruntă cu un așa-numit ”urbanism agricol”. Recunoaștem acest fenomen atunci când clădirile se amplasează  pe terenul având  vechile limite agricole, străzi private subdimensionate pentru intervenția pompierilor, lipsa spațiilor verzi și lipsa funcțiunilor complementare locuirii. Acest fenomen a putut crește mai ales atunci când s-au întâlnit toleranțele investitorilor, ale funcționarilor publici și al profesioniștilor.

Din experiența mea ca funcționar public, unul din cele mai frecvente motive pentru ”urbanismul agricol” au fost lipsa de bună colaborare între vecini, fiecare dintre aceștia afirmând pe rând „nu știu cine e vecinul și nu vreau să mă complic cu el” și atunci  zona de studiu a PUZ s-a limitat din păcate în general la o parcelă agricolă fără a gândi imaginea de ansamblu.

Deci cea mai mare provocare pare să fie cea de a colabora cu vecinii, de a face asociații funciare pentru implementarea conceptului câștigător. Cea mai mare parte a terenului este în domeniu privat.

În alte state asociațiile funciare sunt o practică curentă iar noi va trebui poate să inventăm roata noastră adaptată la legislația noastră.” declară
Klaus Birthler .

Vezi articolul între pe Transilvania Reporter

Comentează cu Facebook