Jazz, donat sânge, desen pe asfalt: IYJC Festival la final

Cea de-a 11-a ediție a International Youth Jazz Competition & Festival a luat sfârșit

Orașul Tg. Mureș a găzduit pentru patru zile cel mai important festival de jazz pentru tinerii muzicieni, dornici de afirmare. De la afișe stradale la desene cu creta pe trotuar și mașini inscripționate, toate anunțau prezența jazz-ului în Tg. Mureș.

Între 10 și 13 aprilie s-a desfășurat, pentru a 11-a oară, Festivalul și concursul internațional de jazz pentru tineret, la Jazz&Blues Club din Tg. Mureș. Organizatori au fost Asociația culturală Partitura și Casa de cultură a studenților din Tg. Mureș.

Ziua zero a festivalului a fost dedicată în mod tradițional tinerelor talente locale, de la Liceul Vocațional de Artă, Școala Populară de Artă și Școala de Rock din Tg. Mureș și a fost  cu intrare liberă.

Concursul a început din ziua a doua, iar tinerii muzicieni au avut de pregătit opt piese obligatorii, din care juriul a ales una, restul recitalului fiind la alegerea concurenților. Juriul a fost alcătuit din profesioniști ai domeniului din România, Ungaria și Irlanda: Florian Lungu (RO) – critic de jazz, producător și prezentator TV, Alex Man (RO) – chitarist de jazz și profesor, Gyárfás István (HU) –  chitairst de jazz și profesor , Dr. Romeo Cozma (RO) pianist de jazz și profesor, și  Mike Nielsen(IR)  chitarist de jazz și profesor universitar. Mentorul festivalului este, încă de la primele ediții cunoscutul artist, pianist de jazz din Ungaria – Sárik Péter, iar prezentatorul și prietenul festivalului a fost și în acest an Mike Godoroja, renumitul muzician, producător, compozitor și realizator radio -TV. Juriul a distribuit suma de 3000 EUR între câștigătorii acestei ediții, la mai multe categorii.

Cea mai bună trupă în acest an a fost Enrico Le Noci Quartet din Olanda (Enrico Le Noci chitară, Jackson Sang Geun contrabas, Mattheus Geerts pian și Egidio Gentile tobe), cel mai bun instrumentist solo a fost târgumureșeanul Pethő Csaba, la chitară – dar care a reprezentat Budapesta, premiul special acordat de Juriu a fost oferit celor de la Molnár Tamás Quartet din Austria (Molnár Tamás saxofon, Luca Zambito pian, Thomas Milacher contrabas, Stefan Kemminger tobe), respectiv au atras atenția Juriului și chitaristul Csíki Ágoston, student la Budapesta, născut în Harghita, și naista Denis Gagiu de la Universitatea de Muzică din București.

În timpul zilei au avut loc Workshop-uri, cu intrare gratuită și acces liber și pentru public, după-mesele au fost ocupate de concurs, iar în timpul serilor sălile clubului s-au umplut de publicul prezent pentru a asista la concertele de jazz ale formațiilor invitate. Anul acesta au concertat: Szőke Nikoletta (HU), Petra Acker (RO), Sorin Zlat (RO), Zolbert (HU), Bari Lacika Trio (HU) și Mike Nielsen (IRL).  Fiecare seară s-a terminat cu jam session, în care tinerii participanți și-au etalat talentul pe scenă, alături de membrii ai juriului sau alți muzicieni profesioniști.

Atmosfera a fost încurajată de vinurile cramelor Balla Géza și Carastelec pe prcursul degustărilor oferite de WineBox.

 Atât elevii Liceului Vocațional de Artă, cât și persoanele care au donat sânge în timpul festivalului, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Tg. Mureș, au avut intrare liberă la tot festivalul. Acest act de responsabilitate socială s-a materializat în oferirea de către organizatori a unui abonament de 2 persoane la festival oricărei persoane care a prezentat dovada că a donat sânge în perioada 9 – 11 aprilie. ”Sperăm ca și la anul să continuăm această inițiativă, care a avut succes, de altfel” – a spus Demeter József, directorul festivalului.

Comentează cu Facebook