Joc periculos în Consiliul Local Tîrgu Mureş

Şedinţa extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Tîrgu Mureş convocată azi, la solicitarea unor consilieri reprezentând o treime din numărul membrilor de consiliu,în  baza  art. 39, alin. 2, 3 şi 5 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, a fost prezidată de Peti Andras (UDMR).

Pe ordinea zi semnată de secretarul Municipiului Tîrgu Mureş, jrs. Szövérfi  Vasile au fost următoarele:

  1. Proiect de hotărâre privind reglementarea situaţiei juridice şi aprobarea funcţionării Liceului Teologic Romano – Catolic cu predare în limba maghiară din Tîrgu Mureş.
  2. Proiect de hotărâre privind constatarea îndeplinirii prevederilor art. 31 pct. 7 din O.M.E.N.C.S  nr. 5777/2016 în privinţa reorganizării reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din Municipiul Tîrgu Mureş, pentru anul şcolar 2017-2018.

La propunerea consilierului Hermann, a fost votat în unanimitate consilierul Peti Andras pentru a fi preşedintele şedinţelor de consiliu. Dintre cei 23 consilieri 17 au fost prezenţi şi au ascultat cu interes cuvântul  noului preşedinte despre importanţa educaţiei, vrând să pună punctul pe i, începând cu jocul periculos de la Balena Albastră-în care fiecare “task” îndeplinit îl duce pe jucător tot mai aproape de exterminarea sa fizică, până la Elefantul Verde, considerat un joc educativ. După laude adresate primarului la cel de-al cincilea mandat şi fostului viceprimar cu cinci mandate de consilier, preşedintele şedinţei a supus votului luările de cuvânt.

Primul a luat cuvântul Mark Christian Hermann, mai întâi în limba maghiară. Şi-a exprimat frustrarea faţă de situaţia ce durează deja de şase luni. “De ce trebuie să aruncăm pisica moartă peste gard? Mă simt în capcana lui 22. Dacă noi votăm aceste două proiecte de hotărâri ce nu au viza de legalitate, mi- e teamă să nu fim părtaşi la o decizie care să agraveze situaţia Liceului Romano Catolic, dacă nu votăm, mare mi- e teama că de mâine discursul să fie dus în direcţia că doar POL e de vină, că ne jucăm cu soarta celor 400 de copii”, a spus consilierul. “Am propus o comisie  haideţi să ne aşezăm toţi la masă şi toate părţile implicate să vedem ce s-a întâmplat, unde s-a greşit, cum poate fi îndreptat, să facem un raport”, a mai  spus Hermann.

Din partea părinţilor a citi un text bilingv preşedintele grupului Civili pentru Liceul Teologic, Csiky Csengele. Concluzia: “Nu ne lăsăm”.

A urmat la cuvânt  consilier Julia Gyorfi, care a ţinut să clarifice în faţa părinţilor, de ce s-ar putea să voteze altfel decât s-ar fi aşteptat părinţii. “Nu am cum să votez această hotărâre, care nu este semnată decât de Furo Judit. Preşedintele Peti ne-a cerut să colaborăm, eu îl rog să formuleze dânsul  amendamente la cele două proiecte de hotărâre astfel încât să poată fi acceptat de toate părţile”, a explicat Gyorfi.

A urmat la cuvânt consilierul Csiky, răspunzând la vorbele consilierului Hermann. A negat că ar fi fost contactat telefonic şi l-a acuzat pe reprezentantul POL că face poze şi declaraţii politice. “Acest liceu funcţionează,rău-bine, asta nu pot să spun, dar funcţionează. Toată lumea trebuie să înţeleagă că nu participăm în niciun troc politic. Colegul Hermann dacă aduceţi soluţia pentru Liceul Teologic, eu  vă votez cu două mâini”, l-a asigurat pe consilierul Hermann. “Trebuie să ţinem cont de situaţia acestor copii, acelor familii, care de luni de zile umblă de la o instituţie la alta, şi caută soluţii. Haideţi să ne aşezăm şi să găsim o soluţie. Chiar azi să găsim o soluţie!”, a conchis consilierul.

A intervenit Peti Andras, preşedintele de şedinţă: “Suntem deschişi pentru orice propunere şi soluţie, orice observaţie este binevenită cât timp serveşte interesele târgumureşenilor”.

Au urmat acuzaţii reciproce între reprezentanţii UDMR şi consilierul  Hermann. La întrebarea adresată secretarului Szövérfi  Vasile, acesta a ţinut un discurs  prin care încerca să explice din punct de vedere juridic hăţişurile articolelor şi proiectelor de hotărâre.

După lungi discuţii, luări de cuvânt, luări la rost pentru depăşirea minutelor de intervenţie de către consilierul Hermann ar fi trebuit să se treacă la votarea ordinii de zi.  S-a cerut o pauză de cinci minute.

La revenirea în sală preşedintele de şedinţă a propus întreruperea şedinţei şi continuarea ei a doua zi, după ce va fi votată componenţa unei comisii  de analiză din şapte consilieri  şi lansarea unor invitaţii către reprezentanţii părinţilor, prefectului, consilierului primarului, inspectorilor şcolari, “ca să putem decide până mâine la ora două soarta oraşului”, a spus Peti Andras. “Haideţi să constituim comisia astăzi”, a propus Hermann. Cei prezenţi au fost de acord. Au urmat intervenţiile consilierului primarului şi a lui Hermann, apoi a intervenit consilierul Bakos. Secretarul municipiului a mai explicat odată cum devine chestiunea cu votul “doi plus doi”: votul pentru iniţiativa lui  Hermann,(a căzut),  un nou proiect de hotărâre cu amendament (a fost respins), după care punctul 4 votul pentru cei  7 reprezentanţi în comisia de analiză ( a trecut).

Consilierii Moldovan Călin, Peti Andras, Bakos, Csiki Zsolt, Dumitru Matei , Mark Christian Hermann şi Kovacs Lajos au fost votaţi ca membri în comisia de analiză, ca să găsească până mâine la ora 14 soluţia pentru soarta liceului catolic.

Cu aceasta şedinţa extraordinară de consiliu local s-a încheiat pentru a fi reluată mâine!

EM

 

 

 

 

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.