La mulți ani, Ambulanței Române!

28 iulie este Ziua Naţională a Ambulanţei din România, este data la care, în 1906, a apărut prima ”Salvare” în Bucureşti, din iniţiativa profesorului Nicolae Minovici.

Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România fiind al treilea stat după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu în Europa. În 1912, au fost de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ”împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

În anul 2001, a început dotarea cu ambulanţe moderne, printr-un program finanţat de Banca Mondială, iar în 2003-2005, a fost introdus în România sistemul de apel unic de urgenţă 112, care a făcut posibilă interconectarea tuturor tipurilor de servicii de intervenţie, respectiv ambulanţă, pompieri, poliţie, jandarmi etc.

În perioada 2006-2007, s-a făcut trecerea la sistemul integrat de astăzi, iar în 2012, a început înfiinţarea, la nivel naţional, a dispeceratelor integrate ISU-SAJ şi demararea managementului integrat al situaţiilor de urgenţă. AGERPRES

Comentează cu Facebook