Mişcări strategice între giganţii germani ai energiei prezenţi şi în România. Ce mai preia EON

Giganţii energetici germani E.ON şi RWE fac un schimb de active în valoare de zeci de miliarde de euro prin care E.ON preia reţelele de dis­tribuţie şi retail ale ambelor companii, în timp ce RWE va prelua tot ceea ce înseamnă producţia de energie regenerabilă din cele două firme şi va primi şi o parte din acţiunile E.ON.

Tranzacţia presupune transferul unei subsidiare a RWE, Innogy către E.ON, evaluată la 22 de miliarde de euro. Mişcarea vine într-o perioadă în care cea mai mare economie din Europa încearcă să se îndepărteze de combustibilii clasici, potrivit Bloomberg.

E.ON are o capitalizare bursieră de 18,61 mi­liarde euro după ce acţiunile sale s-au apreciat cu 20% în ultimul an. Valoarea de piaţă a RWE este de 10,96 miliarde euro, în urma unei creşteri de 30,3% a preţului acţiunilor în aceeaşi perioadă. Cele două companii oferă împreună aproximativ 100.000 de locuri de muncă.

Jucătorii mari din piaţă precum RWE şi EON sunt forţaţi să treacă printr-o transformare după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat că trebuie asumat obiectivul către o economie susţinută de energie regenerabilă, în locul combus­tibililor nucleari sau fosili.

În context, EON este în proces de a vinde 47% din distribuţie către Fortum Oyj din Finlanda.

Potrivit acordului, EON ar trebui să cumpere participaţia de 76,8% deţinută de RWE în Innogy, deal care i-ar oferi gigantului RWE în schimb 16,7% din acţiunile EON. EON de asemenea va face o ofertă acţionarilor minoritari ai Innogy, care ar evalua în total compania la 40 de euro per acţiune, adică 22 de miliarde de euro.

Sursa: ZF

Comentează cu Facebook