O creșă mult-așteptată de către reghineni, ,,Universul prichindeilor” își deschide azi porțile

Azi, 4 septembrie, este ziua în care Creșa „Universul Prichindeilor” își deschide porțile pentru anul școlar 2017-2018. Creșa este amplasată pe str. Mihai Viteazu, nr. 85A, într-o clădire reabilitată complet, modernizată și echipată corespunzător. Municipiul Reghin, în calitate de lider în cadrul proiectului „Înfiinţarea unui centru de educaţie şi îngrijire a copilului cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani în municipiul Reghin”, a finalizat lucrările de amenajare. Partenerii din cadrul acestui proiect au fost oraşul Ungheni din Republica Moldova şi Filantropia Ortodoxă Alba-Iulia, filiala Reghin, iar finanțarea a fost realizată prin EEA GRANTS.

25 de locuri

La ora 12,00 va avea loc sfințirea acestei unități de educație timpurie antepreșcolară. Oficierea slujbei va fi făcută de către pr. Gherman Dimitrie, de la Parohia „Sfânta Treime” din Reghin. La sfințire vor participa reprezentanți ai administrației locale, ai unităților de învățământ din oraș,  părinți și presa.

Căminul are o capacitate de 25 de locuri, dintre care 7 locuri speciale pentru copiii de etnie romă. Unitatea are 7 angajați: un șef centru, un asistent medical, o educatoare, un educator-puericultor, două infirmiere, o îngrijitoare. Creșa dispune de un dormitor, patru grupuri sanitare pentru copii,  părinți și personal, un vestiar, o sală de grupă, un oficiu, un cabinet medical cu izolator și un birou.

Pentru a lucra cu copiii instituția este dotată cu jucării adecvate vârstei, atât la interior, cât și la exterior. Dotarea creșei s-a făcut în primul rând ținându-se cont de nevoile copilului mic, având în vedere faptul că este vorba despre copii între 3 luni și 3 ani.

,,Creșa „Universul Prichindeilor” este cea de-a doua unitate de educație preșcolară pe care Municipiul Reghin o deschide venind în sprijinul familiilor cu copii cu vârsta sub 3 ani. Scopul centrului este de a oferi servicii integrate de îngrijire, supraveghere și educație timpurie a copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani și de a dezvolta programe adecvate vârstei, nevoilor, potențialului de dezvoltare și particularităților acestora. Sigla unității noastre este copacul. De ce copacul? Acesta este simbolul vieții în continuă evoluție,  în ascensiune. Asemeni lui, cei mici se dezvoltă. În toată evoluția lor, noi, creșa avem rolul nostru. Aici învață o sumedenie de lucruri care îi vor ajuta mai departe să se dezvolte, să crească, să evolueze. Aici ei își ridică aripile, învață să zboare spre viață, ridicându-se de la sol, adică din sânul familiei”, a declarat șef centru, Marian Camelia.

Locurile, ocupate integral

Partenerul din cadrul proiectului, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba-Iulia – Filiala Reghin este cel care asigură mâncarea copiilor. Masa este adusă sub formă de catering.

Tot luni, 4 septembrie, în intervalul orar 08,00 – 10,00 și 14,00 – 16,00 se vor semna contractele de prestări servicii între creșă și părinți / reprezentanți legali ai copiilor pentru dosarele care au fost admise, respectiv completarea dosarelor cu analizele solicitate, urmând ca de marți prichindeii să fie primiți în creșă.

În momentul de față unitatea nu mai dispune de locuri libere: există copii care sunt pe lista de așteptare, fiind depuse mai multe dosare decât numărul de locuri disponibile.

Programul de funcționare al creșei va fi de la ora 06,00 la ora 18,00. Costul mediu lunar de întreţinere  al unui copil care frecventează Centrul  de educație și îngrijire a copilului – Creșa „Universul Prichindeilor” Reghin, pentru anul 2017, este în cuantum de 546  lei/lună. Diferența dintre cheltuielile totale și valoarea contribuției lunare de întreținere va fi suportată din bugetul local al Municipiului Reghin.

Imola Grama

  

 

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.