Odiseea de la Salubriserv și Manadas continuă

manadasManadas Prod SRL, compania care era acționarul majoritar al operatorului de salubritate din municipiul Tîrgu-Mureș, SC Salubriserv SA, a intrat în insolvență. Dosarul se judecă la Tribunalul București. De asemenea, companiei Salubriserv i-a fost cerut la Tribunalul Comercial Mureș falimentul. Primul termen când completul de judecată va admite sau nu cererea de deschidere a procedurii insolvenței va avea loc în 30 aprilie.

Decembrie 2013

În 23 decembrie 2013, Manadas Prod SRL a înaintat cererea de intrare în insolvență la Tribunalul București, unde figurează în prezent compania, potrivit datelor ANAF.
Primul termen în dosarul 41160/3/2013 a avut loc în 27 decembrie anul trecut, când completul de judecată a admis cererea Manadas Prod SRL și a deschis procedura generală a insolvenței față de compania. Potrivit încheierii de ședință, pronunțată în camera de ședință, administratorul companiei, Emilia Hulpuș, își păstrează în continuare dreptul de administrare, și anume dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea, dar toate acestea sub supravegherea administratorului judiciar. Administrator judiciar a fost desemnat Casa de Insolvență Transilvania, care va fi remunerată lunar cu 2500 de lei exclusiv TVA din averea Manadas Prod. Administratorul judiciar i-au fost trasate mai multe sarcini, potrivit Legii 85 din 2006, în acest dosar, printre care: să efectueze formalităţile privind menţionarea la registrul comerţului a reprezentanţilor săi permanenţi, să trimită o notificare privind deschiderea procedurii generale împotriva debitoarei, tuturor creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitor, să trimită notificări similare instanţelor judecătoreşti în a căror jurisdicţie se află sediul declarat la registrul comerţului şi tuturor băncilor unde debitoarea are deschise conturi.
Completul de judecată a mai stabilit în acest dosar ca cererile de admitere a creanţelor asupra averii debitoarei să fie depuse până astăzi, 7 aprilie, în timp ce până în 4 martie trebuia definitivat tabelul creanțelor, după prima întâlnire a adunării generale a creditorilor.
Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 29 aprilie 2014.
Ar mai fi de menționat că dosarul a fost înregistrat în primă fază la Tîrgu-Mureș, dar la cererea unei petente – Maria Biliboacă -, acesta a ajuns pe rolul instanței din Capitală în condițiile în care și sediul Manadas Prod este de anul trecut în București.

Acționarul Salubriserv SA în insolvență

Manadas Prod SRL, administrată de Emilia Hulpuș, era deținută până în vara anului trecut de Doina Deak, cetățeanul german care și-a pierdut viața în accidentul de elicopter din comuna Tăureni, alături de soț și fiu, de omul de afaceri Sorin Țerbea și de pilotul elicopterului, Nicolae Iacobescu. Celălalt acționar al companiei era Emilia Morar, singurul supraviețuitor al accidentului.
Manadas Prod avea în patrimoniu până anul trecut Complexul President, însemnând complexul de la ieşirea din Tîrgu-Mureş spre Cluj-Napoca, adică Hotelul President, centrul spa Aqua Rock, restaurantul Steakhaus Manadas, cu Sala de nunţi şi Sala de conferinţe, centrul expoziţional. Compania era pe pierdere, sub jumătate de milion de lei, potrivit ultimului bilanț pe 2012, și avea 52 de angajați.
Manadas Prod era însă și acționarul majoritar, cu o deținere de peste 80 % din capitalul social al SC Salubriserv SA, companie care a concesionat serviciul public de salubritate în municipiul Tîrgu-Mureș până în 2016 și într-o serie de alte localități. De asemenea, Salubriserv SA prestează, în cadrul aceluiași contract încheiat în 2008, și de serviciile de deszăpezire. Salubriserv SA avea aproape 400 de salariați conform ultimei situații financiare raportate și obținuse un profit de 431 de mii de lei. Acționariatul operatorului de salubritate era completat de persoanele fizice Constantin Ichim, László Karácsony, Pop Emilia Elvira, fiecare cu procente sub 1% de deținere, precum și de Fondul Proprietatea, cu puțin peste 17%.

Probleme la Salubriserv

Nici Salubriserv SA nu o duce mai bine financiar, cu toate că era pe profit. În 25 martie 2014, la Tribunalul Comercial Mureș a fost înregistrat dosarul nr. 336/1371/2014, în materia falimentului, având ca obiect procedura insolvenței. Creditorul care a cerut falimentul companiei este Daas Impex SRL, iar primul termen în această cauză a fost stabilit pentru 30 aprilie 2014.
Un alt proces interesant în care a fost implicat Salubriserv SA este cel împotriva SC Belvedere Vue SRL, compania care deține Hotelul Belvedere din Sovata. În 15 ianuarie 2014, SC Salubriserv a solicitat Tribunalului Comercial să înființeze sechestrul judiciar asupra patrimoniului SC Belvedere Vue. În 18 februarie, instanța s-a pronunțat, respingând cererea judiciară specială formulată de SC Salubriserv SA. Compania a atacat hotărârea Tribunalului Comercial cu apel, iar primul termen de judecată la Curtea de Apel Tîrgu-Mureș a fost stabilit pentru 9 aprilie 2014.

Ligia Voro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.