Pași pentru păstrarea forței de muncă tânără și calificată în economia locală la Reghin

r
În perioada 11-12 noiembrie o echipă cu responsabili din economia, învățământul și administrația municipiului Reghin au participat la Conferința de închidere a proiectului Învățământul profesional-dual din perspectivă europeană, pregătire școlară, pregătire profesională și coeziune socială ce a avut loc în localitățile Heddesheim și Mannheim din Germania.

Organizatorii conferinței au fost Bildungswerk Weilau e.V. în colaborare cu Școala profesională Justus-von-Liebig, Mannheim și Asociația Casa Educației Reghin, sub patronajul Fundației Baden-Württemberg și al Organizației Diakonia Baden, precum și al Fundației Manfred Lautenschlaeger, susținătorii proiectului fiind Primăria Comunei Heddesheim și Primăria Orașului Mannheim.

Delegația a fost condusă de către primar ec. Maria Precup, însoțită de directorii Liceului Tehnologic „Lucian Blaga” și „Ioan Bojor”, conf. univ. Alexandru Pozdîrcă, din partea Universității „Petru Maior” și IRUM SA, Carmen Nicoară, directorul școlii Generale Petelea, dr. Csegzi Sándor, directorul UCS Tîrgu Mureș, însoțit de conducerea Liceului Tehnologic „Traian Vuia”.

În cadrul conferinței au avut loc discuții despre așteptările, problemele și perspectivele implementării și pregătirii învățământului profesional dual din România.
Într-un mediu deschis s-au schimbat experiențe, s-au clarificat preocupări și s-au dezvoltat opțiuni de acțiune în vederea unei implementări durabile în anul 2017.
Conferința a fost deschisă de către reghineanul Sorin Suciu, președintele Asociației Casa Educației Reghin. Ec. Maria Precup a reiterat în alocuțiunea sa susținerea și angajamentul autorității locale în dezvoltarea învățământului profesional, expunând un calendar cu sarcini asumate clare și pași de urmat în perioada următoare. A transmis un mesaj de interes din partea părții române de a continua procesul de pregătire și transferul de know-how între Baden Württemberg și regiunea Mureș.
Interesul părții române este cel de a păstra o forță de muncă tânără și calificată în economia locală.

Mesajul lui dr.Andreas Weber, conducătorul Departamentului Educație al Fundației Baden

Württemberg a fost că așteaptă aplicații noi la următoarele sesiuni de finanțare pentru concretizarea pașilor inițiați. Au mai avut loc alocuțiuni ale lui Adrian Onaca, reprezentant al Ministerului Educației și Cercetării legate de strategia VET a autorităților române în domeniul formării profesionale, prezentând și ultimele modificări legislative care vin în sprijinul acestei orientări; conf. univ. dr. Alexandru Pozdîrcă a prezentat o strategie amplă de implementare pentru perioada următoare a învățământului dual în zona Reghin, vorbind și despre importanța suportului științific în această formă de învățământ.
Au mai avut loc o serie de întâlniri bilaterale, între participanții unităților de învățământ și ai mediului de afaceri, precum și ale mediul administrativ, fiind inițiate colaborări noi despre care vom scrie pe măsura implementării lor.

Imola Grama

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.