Peste 200 de intervenții ale pompierilor în acest weekend în județul Mureș
Peste 200 de intervenții ale pompierilor în acest weekend în județul Mureș

Peste 200 de intervenții ale pompierilor în acest weekend în județul Mureș

În perioada 18-20 martie, pompierii mureșeni au fost solicitați la 210 intervenții, după cum urmează – 53 incendii, o misiune pirotehnică, șapte alte situație de urgență și 149 de intervenții SMURD, dintre ele amintim:

Incendii
Vineri, 18 martie, în jurul orei 15:20, incendiu produs la un fânar în localitatea Vadu, strada Principală.
Au intervenit pentru lichidarea incendiului, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Miercurea Nirajului împreună cu pompierii voluntari din cadrul SVSU Vărgata. În urma incendiului, a ars acoperișul fânarului în totalitate și au fost afectate aproximativ șase tone de furaje.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost: foc deschis în spații deschise.

Vineri, 18 martie, în jurul orei 16:10, incendiu produs la un grajd localitatea Dâmbu, strada Principală.
Au intervenit pentru lichidarea incendiului, pompierii militari din cadrul Secției Sărmașu. În urma incendiului, a ars un grajd în totalitate și din nefericire au murit 10 găini și o capră.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost: foc deschis în spații deschise

Vineri , 18 martie, în jurul orei 21:10, incendiu produs la o hală de producție în localitatea Rușii Munți.
Au intervenit pentru lichidarea incendiului, pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Deda împreună cu pompierii voluntari din cadrul SVSU Rușii Munți și SVSU Aluniș. În urma incendiului, a ars acoperișul halei pe o suprafață de aproximativ 4 mp, acoperită cu azbociment și corni din lemn. Din nefericire s-a degradat acoperișul pe o suprafață de aproximativ 10 mp și un corn din lemn.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost: jar sau scântei purtate de vânt şi căzute pe materiale şi substanţe combustibile

Sâmbătă, 19 martie, în jurul orei 13:45, incendiu baloți de fân în localitatea Iara de Mureș.
Au intervenit pentru lichidarea incendiului, pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș. În urma incendiului a ars vegetația uscată care s-a extins la aproximativ 107 baloți de fân, 19 baloți de paie , un motor auto, o porțiune de gard de lemn și aproximativ 10ml de viță de vie. În urma incendiului, pompierii mureșeni au reușit salvarea a 52 de baloți de fân.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost: foc deschis în spații deschise.

Sâmbătă, 19 martie, în jurul orei 16:00, incendiu produs la o casă de locuit în localitatea Solovăstru.
Au intervenit pentru lichidarea incendiului, pompierii militari din cadrul Detașamentului Reghin. Din nefericire, în urma incendiului a acoperișul terasei în totalitate.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost: horn neizolat termic.

Sâmbătă, 19 martie, în jurul orei 18:30, degajări de fum produs la un apartament în municipiul Târgu Mureș, strada Gheorghe Doja.
Au intervenit pentru ventilarea apartamentului, pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș. În urma acestuia, a ars o cratiță cu mâncare uitată pe foc, iar apartamentul a fost inundat cu fum.

Tot sâmbătă, 19 martie, în jurul orei 23:20, incendiu produs la o casă de locuit în localitatea Dubiștea, strada Principală.
Au intervenit pentru lichidarea incendiului, pompierii militari din cadrul Detașamentului Reghin împreună cu pompierii voluntari din cadrul SVSU Hodac. În urma incendiului a ars funinginea din horn.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost: horn neizolat termic.

Duminică noaptea, 20 martie, în jurul orei 00:20, incendiu produs la o anexă gospodărească în localitatea Dătășeni, comuna Cuci.
Au intervenit pentru lichidarea incendiului, pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Luduș împreună cu pompierii voluntari din cadrul SVSU Iernut. În urma incendiului a ars aproximativ 40 mp din anexă.

Duminică, 20 martie, în jurul orei 14:20, incendiu baloți produs în localitatea Maiorești, strada Principală.
Au intervenit pentru lichidarea incendiului, pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Deda împreună cu pompierii voluntari din cadrul SVSU Rușii Munți. În urma incendiului, au ars aproximativ 12 baloți de fân și vegetație uscată.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost: foc deschis în spații deschise.

Duminică, 20 martie, în jurul orei 17:30, incendiu produs la o anexă gospodărească în localitatea Măgherani, strada Principală.


Au intervenit pentru lichidarea incendiului, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Miercurea Nirajului împreună cu pompierii voluntari din cadrul SVSU Miercurea Nirajului și SVSU Măgherani. În urma incendiului a ars o șură de aproximativ 100mp si un porumbar de 15mp.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost: foc deschis în spații deschise.

Tot duminică, 20 martie, în jurul orei 19:30, incendiu produs la un fânar în localitatea Răzoare, comuna Miheșu de Câmpie.
Au intervenit pentru lichidarea incendiului, pompierii militari din cadrul Secției Sărmașu. Incendiul s-a manifestat generalizat pe o suprafață de aproximativ 150 mp, afectând aproximativ 1000 de baloți de fân și două tone de cereale.

În perioada 18-20 martie au avut loc 41 incendii de vegetație uscată, produse în localitățile Târgu Mureș, Sovata, Deleni, Breaza, Vețca, Rușii Munți, Gheja, Sântana de Mureș, Cotuș, Batoș, Reghin, Sărățeni, Luieriu, Ideciu de Jos, Curteni, Tonciu, Maia, Petelea, Băgaciu, Ghinești, Râciu, Ungheni, Mihai Viteazu, Vălenii de Mureș, Călușeri și Ațintiș.
Au intervenit pentru stingerea incendiilor, pompierii militari din cadrul ISU Mureș după cum urmează: Detașamentul Târgu Mureș Detașamentul Reghin, Detașamentul Sighișoara, Detașamentul Târnăveni, Punctul de Lucru Sovata, Punctul de Lucru Deda împreună cu SVSU Rușii Munți, Punctul de Lucru Luduș împreună cu SVSU Luduș, SVSU Aluniș, Garda de Intervenție Miercurea Nirajului, SVSU Miercurea Nirajului, Punctul de Lucru Râciu și SVSU Saschiz.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiilor au fost: foc deschis în spații deschise.

Misiune pirotehnică
Sâmbătă, 19 martie, în jurul orei 07:50, misiune pirotehnică în localitatea Livezeni.
Au executat misiunea echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș. S-a identificat un proiectil de calibru 75 mm și cinci cartușe de infanterie de calibru 7,92 mm.
Echipa pirotehnică a ridicat, transportat și depozitat în siguranță muniția, urmând ca aceasta să fie distrusă cu alte muniții rămase neexplodate, în poligonul special amenajat.

Misiuni
De asemenea, în ultimele 24 ore, au fost executate 27 misiuni de recunoaștere la secțiile ATI.

Având în vedere că arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale poate produce daune materiale semnificative și chiar pierderi de vieți omenești, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș împreună cu Instituția Prefectului – Județului Mureș, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură și Garda de Mediu, vă aduc la cunoștință următoarele prevederi:

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA Centrul Judeţean Mureş reaminteşte fermierilor din judeţul Mureş despre faptul ca este strict interzisă arderea miriştilor, a resturilor vegetale de pe terenurile arabile, precum şi arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, ceea ce reprezintă încălcarea angajamentelor asumate la depunerea cererilor de plată la APIA, în ceea ce priveşte respectarea normelor de ecocondiţionalitate, respectiv a bunelor condiţii agricole şi de mediu – GAEC 6.2, care condiționează primirea, totală sau parțială, a sprijinului financiar acordat prin intermediul instituției noastre.

    Aceste fapte atrag sancţiuni drastice prin aplicarea de reduceri la sumele autorizate la plată, care pot ajunge chiar la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru anul în curs, în funcţie de amploarea (răspândirea la terenuri sau exploatații învecinate) şi persistenţa în timp a urmărilor produse. Gravitatea faptei este întotdeauna mare, indiferent de suprafața afectată, iar elementul intențional al arderilor atrage efectuarea controlului APIA la toate parcelele fermei, inclusiv cele neafectate de astfel de fapte.

     Nu in ultimul rând, ne bazăm pe responsabilitatea fermierilor, și facem apel la conformarea voluntară a acestora, astfel încât  să conştientizeze efectiv pericolul si efectele dăunătoare pe care le produc asupra terenurilor, mediului înconjurător, sănătăţii oamenilor si animalelor şi, in egală măsură, să evalueze corect riscurile la care se supun prin încălcarea interdicţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, nu numai din perspectiva pierderii subvențiilor solicitate, dar și a altor tipuri de răspundere juridică posibilă, contravențională sau penală, constatată de instituțiile abilitate în acest sens.

Totodată, având în vedere numeroasele arderi de vegetație apărute în ultima perioadă ca urmare a lucrărilor de primăvară, Comisariatul Județean Mureș al Gărzii Naționale de Mediu a transmis tuturor UAT – urilor aparținătoare județului Mureș o adresă prin care se solicită primarilor, conform competențelor pe care le au, să ia toate măsurile necesare pentru a identifica persoanele care săvârșesc astfel de fapte în vederea evitării apariției de situații de incendieri ilegale de vegetație, știut fiind faptul că, în confirmate cu prevederile art. 94, alin 1, lit. n din OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului arderea miriștilor și a vegetației uscate se poate face doar în situații speciale, cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului și cu informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență, dacă pe acel teren a fost identificată o boală, confirmată de Direcția Fitosanitară.

Conform ordinului nr. 605/579 din 5 septembrie 2008 pentru aprobarea Dispozițiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea miriști, vegetației uscate și resturilor vegetale.  

Arderea miriştii ori a vegetaţiei uscate este interzisă fără obţinerea în prealabil a permisului de lucru cu foc de la primărie, fără a asigura supravegherea, fără a lua măsuri de împiedicare a propagării focului la vecinătăţi, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea adăposturilor de animale sau depozitelor de furaje, ceea ce conduce la propagarea focului la gospodării şi anexele acestora.

În conformitate cu art. 1, alin. 3, lit. r şi s, din H.G.R. nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.