Proiect muzical dedicat special surzilor si persoanelor hipoacuzice din Transilvania

Cu toții suntem diferiți când vine vorba de cunoașterea lumii înconjurătoare. Surzii nu aud, dar simt muzica prin culegerea și sedimentarea informațiilor pe harta mentală, utilizând sisteme vizuale (vederea) și kinestezice (mișcarea, atingerea).

Prin implementarea unui proiect muzical special dedicat surzilor și persoanelor hipoacuzice din Transilvania, aceștia au posibilitatea să se familiarizeze cu lumea magică a muzicii. Evenimentele sunt locale, dar organizate în mai multe orașe, precum Tîrgu Mureș, Cluj-Napoca, Odorheiu Secuiesc și Sfântu Gheorghe.

În cadrul proiectului ”Muzica este a tuturor! Și a surzilor!(?)miercuri, 13 decembrie 2017, începând cu ora 17 surzii și persoanele hipoacuzice din Tîrgu Mureș vor participa la repetiția orchestrei Liceului Vocațional de Artă din localitate, unde vor avea posibiliteatea să se așeze direct între cei 40 de instrumentiști și vor descoperi efectele minunate ale muzicii transmise nu prin sunete, ci prin vibrații, metode vizuale și tactile. Cei mai curajoși participanți vor avea posibilitatea să încerce să cânte la instrumente muzicale. După evenimentul interactiv ne vom deplasa la orga istorică situată în Biserica Reformată din Cetate. Aici, alături de compozitorul dr. Csíky Csaba va urma explorarea mecanismul de funcționare al instrumentului: vom afla  printre altele rolul burdufului, registrelor și al tuburilor labiale. După aceste două evenimente interactive, în compania interpreților de limbaj mimico-gestual vom povesti cu participanții despre experiențe.

Evenimentele sunt organizate în cadrul proiectului ”Muzica este a tuturor! Și a surzilor!(?)”, dedicat exclusiv surzilor și persoanelor hipoacuzice din Transilvania. Workshopurile în premieră sunt gratuite la Tîrgu Mureș, Cluj-Napoca, Odorheiu Secuiesc și Sfântu Gheorghe. Implementarea proiectului la Tîrgu Mureș este facilitată de Fundația Communitas, alături de partenerii strategici Deaf Health Care Center, Asociația Națională a Surzilor din România (ANSR) Filiala Mureș, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca prin Catedra de Pedagogie Muzicală.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.