Proiect PNRR de 18,6 milioane de lei: Construirea de insule ecologice digitalizate în Municipiul Târgu Mureș
Proiect PNRR de 18,6 milioane de lei: Construirea de insule ecologice digitalizate în Municipiul Târgu Mureș

Proiect PNRR de 18,6 milioane de lei: Construirea de insule ecologice digitalizate în Municipiul Târgu Mureș

Consilierii locali târgumureșeni au fost convocați la o ședința de îndată, luni 26 septembrie, în vederea aprobării implementării proiectului „Construirea de insule ecologice digitalizate în Municipiul Târgu Mureș”. Astfel, potrivit votului consilierilor locali a fost desemnat Soós Zoltan, în calitate de primar al Municipiului Târgu Mureș, să reprezinte municipiul în relația cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) în derularea proiectului prin care se vor înființa și dota 200 de locații din Târgu Mureș cu insule ecologice, care conțin 5 containere aferente celor 5 fracții de deșeuri, și anume: biodegrababil, rezidual, sticlă, plastic/metal, hârtie/carton. Fiecare insulă ecologică va deservi minimum 200 de locuitori/apartamente, astfel va fi asigurat, prin finanțare, și un număr de 200 de cartele de acces.

Obiectivele investiției:

–           creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor de la generatorul primar (cetățeni);

–           creșterea gradului de recuperare a materialelor reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă);

–           reducerea cu până la 65% a cantității de deșeuri biodegradabile.

Insulele ecologice digitalizate vor avea impact direct la nivelul comunității, având următoarele beneficii:

–           comunitate mai curată;

–           reducerea impactului asupra sănătății publice;

–           aspect mult mai plăcut;

–           eliminarea mirosurilor neplăcute;

–           prezența animalelor fără stăpân, a rozătoarelor și a insectelor în apropierea insulelor va fi redusă drastic;

–           ocupă un loc mult mai mic decât containerele tradiționale ;

–           recuperarea materialelor reciclabile si transformarea acestora în materii prime.

Insulele ecologice vor fi protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, vor fi dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, fiind colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. În acest fel se va contribui la implementarea, concomitent, a principiului economic „plătești pentru cât arunci”.

Acest principiu are scopul de a impulsiona generatorii de deșeuri să-și reorganizeze consumurile proprii din gospodărie astfel încât să predea în sistemul de salubrizare o cantitate cât mai mică de deșeuri, separate, astfel încât facturile lunare pe care le plătesc să fie cât mai reduse.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului „Construirea de insule ecologice digitalizate în Municipiul Târgu Mureș” în vederea construirii a 200 de insule ecologice digitalizate, este de aproximativ 18,6 milioane de lei fără TVA. Proiectul face parte din Planul National de Redresare si Reziliență (PNRR) și urmează a fi depus spre obținerea finanțării la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.

Serviciul Relații Interne și Internaționale