Reprezentanții autorităților locale din județul Mureș au avut o întâlnire de lucru cu doamna prim-ministru, Sevil Shhaideh

Miercuri, 1 martie 2017, doamna viceprim-ministru, Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene, a vizitat judeţul Mureş. Cu această ocazie în Sala Mare a Palatului Administrativ a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor publice locale pentru a cunoaşte problemele cu care acestea se confruntă.

Preşedintele Consiliul Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a prezentat înainte de începerea şedinţei de lucru, doamnei viceprim-ministru Sevil Shhaideh, un memorandum ce conţine principalele probleme cu care se confruntă administraţia judeţeană în derularea activităţilor specifice.

Cele mai importante aspecte au vizat Programul Operaţional Regional 2014-2020, aspectele legate de aplicarea taxei de mediu de 80 de lei/tona de deşeuri, problemele legate de programul de întreţinere a drumurilor judeţene, punerea în aplicare a prevederilor legate de acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevi şi a celor legate de încurajarea consumului de fructe în şcoli.

De asemenea, conducerea Consiliului Judeţean Mureş a prezentat problemele cu care se confruntă legate de deficitul bugetar, legislaţia achiziţiilor publice şi a reiterat necesitatea adoptării legi unitare a salarizării pentru personalul plătit din fondurile publice.

Legat de Programul Operaţional Regional 2014-2020 principalele aspecte au vizat prevederile din Ghidurile solicitantului legate de dreptul de proprietate asupra terenurilor pe care se realizează investiţiile.

Legat de deficitul bugetar, la nivelul judeţului Mureş acesta se ridică la 223.099.000 lei, deficit care se datorează unor modificări legislative care au afectat o parte din activităţi. Cel mai mare deficit se înregistrează la finanţarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii a drumurilor judeţene, respectiv 82.754.000 lei. Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a subliniat în cadrul întâlnirii nevoia alocării unor sume mai mari de la bugetul de stat pentru întreţinerea şi repararea drumurilor judeţene şi comunale.

De asemenea, judeţul Mureş se confruntă cu problema reabilitării pistei Aeroportului Transilvania şi a recertificării acesteia, investiţii care presupun o presiune de 79.205.000 lei asupra bugetului. Până în prezent Guvernul României a alocat prin bugetul naţional suma de 10 milioane de lei pentru această investiţie.

Preşedintele Consiliul Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a propus doamnei viceprim-ministru, Sevil Shhaideh, adoptarea unei scheme de ajutor de stat pentru aeroporturile regionale, deoarece în prezent, notificările individuale la Comisia Europeană periclitează buna funcţionare şi chiar existenţa aeroporturilor regionale, printre care şi Aeroportul Tîrgu Mureş. Considerăm că ar fi utilă propunerea către Comisia Europeană a unei scheme de ajutor de stat, cu praguri pasageri (ex. max. 500.000 -700.000 pasageri) pentru care aeroporturile să fie exceptate de la notificarea individuală.

În cadrul şedinţei de lucru cu reprezentanţii celor 102 administraţii locale din judeţul Mureş primarii participanţi la întâlnire şi-au prezentat problemele legate de finanţarea proiectelor locale, precum şi întrebările legate de implementarea legislaţiei în vigoare.

În urma discuţiilor avute reprezentanţii administraţiilor locale şi cei ai Ministerului au încercat să identifice cele mai potrivite surse de finanţare astfel încât să se asigure un echilibru între fondurile europene şi bugetul de stat.

„Recomandarea noastră către reprezentanţii autorităţilor publice locale a fost ca tot ceea ce astăzi se finanţează din fondurile europene să rămână în finanţare în fondurile europene. Nu iese nimeni nici din Master Planul de apă, nici din cel de deşeuri pentru a primi finanţare din Programul Naţional de Dezvoltare Locală” –a declarat Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene.

„Avem speranţa că vom reuşi împreună cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene să găsim soluţii rezonabile pentru cele mai importante probleme ale judeţului Mureş” – a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc.

În cadrul întâlnirii doamna viceprim-ministru a anunţat intenţia Guvernului de a modifica legea finanţelor publice astfel încât impozitul pe venit să rămână la bugetele locale. O astfel de modificare este oportună şi deosebit de importantă deoarece aceste sume ar asigura co-finanţarea unor proiecte importante.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.