România a propus Federaţiei Chinologice Internaţionale includerea unor sporturi cu câini în Jocurile Olimpice

 

Vicepreşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Petru Muntean, a declarat, cu ocazia expoziţiilor internaţionale “Dracula Dog Show” şi “Transilvania Dog Show” de la Târgu Mureş, că membrii din partea României în Federaţia Chinologică Internaţională (FCI) au propus includerea unor sporturi cu câini în Jocurile Olimpice, după modelul sporturilor ecvestre.

 

 


“Suntem susţinători în cadrul Federaţiei Chinologice Internaţionale – nu ştim dacă va avea succes – să se promoveze ca sport olimpic câteva sporturi care se practică cu câinii, aşa cum se întâmplă în acest moment cu caii. Agility şi Mondioring pot deveni foarte uşor sporturi olimpice, pentru că e sport de echipă, omul şi câinele, e vorba despre performanţa lor, exact cum se întâmpla la probele ecvestre. Noi, românii, am fost cu ideea. Şi aceasta pentru că se căutau şi se caută nişte soluţii întrucât lumea câinilor este mereu subiectul atacului organizaţiilor de protecţia animalelor în ultimii ani. Din păcate FCI e niţel depăşită de aceste atacuri şi suntem într-o poziţie defensivă, în loc să fim într-o poziţie ofensivă. Atacurile acestea au avut ca efect căutarea de soluţii, pentru că avem şi noi problemele noastre”, a declarat Petru Muntean, membru al FCI.

Muntean susţine că toate aceste atacuri ale organizaţiilor de protecţia animalelor sunt consecinţa “unui soi de isterie care a intervenit în lume”, însă el va insista pe lângă FCI pentru includerea unor sporturi cu câini printre jocurile olimpice.

 


Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES


“Eu consider că s-a cam dus la extreme acest mod de protecţie a animalelor, nu mai ai voie să periezi câinele sau să îl speli pentru că îl stresezi. Şi copiii îi spălăm şi îi pieptănăm, dar trebuie ‘stresaţi’ fiindcă altfel fac păduchi, aşa e şi cu animalul de companie. De aici a pornit ideea noastră, de la schimbarea imaginii câinelui şi găsirea unui rol pentru acesta în societate, care să nu fie complementar, ci principal, care să substituie rolul pe care câinele l-a avut iniţial, acela de paznic, de vânător şi de companion. Se pare că ideea fost privită destul de bine pentru că a fost reluată în campania electorală pentru alegeri din FCI, dar deocamdată se pare că nu s-a făcut niciun demers. Într-adevăr este şi foarte greu, pentru că şi Comitetul Olimpic Internaţional este un organism foarte greu de penetrat. Sper în continuare şi insist în pentru includerea sporturilor cu câini între sporturile olimpice, cât mai am o poziţie în FCI”, a accentuat Petru Muntean.

Agility este o competiţie canină în cadrul căreia câinii trebuie să treacă diverse obstacole în scopul de a li se pune în valoare inteligenţa şi agilitatea.

Mondioring este un joc de dificultate crescândă cu scopul de a evidenţia aptitudinile câinelui, calitatea pregătirii sale şi, în special, moştenirea genetică a acestuia.

 


Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES


Sub egida Federaţiei Chinologice Internaţionale, Asociaţia Chinologică Mureş a organizat, sâmbătă şi duminică, două expoziţii internaţionale – “Dracula Dog Show” şi “Transilvania Dog Show”, precum şi patru expoziţii naţionale.

“Dracula Dog Show” este cel mai mare eveniment chinologic din România, iar în acest an au fost 4.000 de înregistrări în cele două zile, fiind mai mult de 800 de participanţi din străinătate, plus români, dintr-un total de peste 31 de ţări. Dacă pe plan internaţional sunt recunoscute 300 de rase, în acest weekend au fost prezente la Târgu Mureş câini din aproape 200 de rase. AGERPRES

Comentează cu Facebook