România, fruntaşă UE la consumul de antibiotice
România, fruntaşă UE la consumul de antibiotice

România, fruntaşă UE la consumul de antibiotice

Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București (INBI MB), în colaborare cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, a susținut luni, 28 februarie2022, de la orele 13:00, o conferința de presă organizată în cadrul proiectului „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România”.
Evenimentul s-a desfășurat online, pe platforma Zoom, și a abordat problematica rezistenței la antimicrobiene și a infecțiilor asociate asistenței medicale, probleme majore pentru sănătatea publică la nivel mondial.

Unul dintre obiectivele proiectului este acela de a stabili premisele elaborării unei strategii naționale pentru limitarea rezistenței la antimicrobiene. În acest sens, specialiști de renume în domeniile microbiologie, epidemiologie, boli infecțioase/prescriere antibiotice, în consultare cu experți ai Institutului Norvegian de Sănătate Publică și experți ai Organizației Mondiale a Sănătății, au dezvoltat o serie de ghiduri și o metodologie comună celor trei domenii de activitate medicală.

Prof. univ. dr. Sorin Aramă, Managerul de proiect a specificat faptul că la începutul anilor ’90 exista un nivel scăzut al rezistenței la antimicrobiene, care era restâns la câteva clase de antibiotice deoarece exista, la momentul respectiv, un număr limitat de antibiotice. Însă, după 30 de ani de utilizare nerestricționată și imprudentă a antibioticelor, acest avantaj s-a pierdut, România ajungând la o nedorită poziție fruntașă, la nivelul UE, în ceea ce privește rezistența la antimicrobiene și consumul de antibiotice.
„ România prezintă caracteristici asemănătoare țărilor din sudul Europei, înregistrând procente ridicate ale rezistenței la antibiotice pentru bacteriile izolate din infecțiile invazive.”, a declarat Prof. univ. dr. Sorin Aramă.

În anul 2015, OMS a lansat programul „ Global Action plan on antimicrobial resistance” care are 5 obiective strategice:

  • Îmbunătățirea conștientizării și înțelegerii AMR
  • Îmbunătățirea cunoașterii fenomenului prin supraveghere și cercetare
  • Scăderea incidenței infecțiilor cu germeni multirezistenți
  • Optimizarea utilizării agenților microbieni
  • Investiții sustenabile în combaterea AMR

„Proiectul nostru se aliniază la Planul Global de acțiune propus de OMS, prin activitățile și rezultate prevăzute. Activitățile desfășurate până acum au generat următoarele rezultate: dezvoltarea unui Cadru Național Strategic și a unui Plan național de acțiune pentru combaterea AMR (Antimicrobial Resistance) ȘI IAAM (Infecţiile Asociate Asistenţei Medicale), bazate pe recomandările Planului OMS, și elaborarea unor instrumente operaționale pentru a asigura implementarea eficientă și sustenabilă a Planului național de acțiune”, a mai adăugat Prof. univ. dr. Sorin Aramă.