S-a dat în folosinţă autogara din Miercurea-Ciuc, reabilitată cu fonduri europene
S-a dat în folosinţă autogara din Miercurea-Ciuc, reabilitată cu fonduri europene

S-a dat în folosinţă autogara din Miercurea-Ciuc, reabilitată cu fonduri europene

Autogara din municipiul Miercurea-Ciuc, care a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, cu finanţare din fonduri europene, a fost inaugurată luni şi a început să funcţioneze pentru toate cursele de călători.
 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, într-o conferinţă de presă, că infrastructura s-a schimbat total, investiţia arătând că transportul în comun este foarte important, atât pentru administraţia oraşului, cât şi pentru comunitate.

„Deja, de doi ani de zile avem programe prin care schimbăm nu numai serviciile, dar şi calitatea infrastructurii pe care o putem oferi călătorilor. Toţi copiii din oraş folosesc transportul în comun gratuit. Sperăm ca toţi adulţii care văd că prin noile linii care vor fi înfiinţate după această vară, prin creşterea rutelor, vor alege cât mai mulţi transportul în comun, vor alege un serviciu care va fi din ce în ce mai bun (…) Este un început prin care am dat un semnal puternic, vrem să schimbăm total modalitatea prin care comunitatea locală şi municipalitatea abordează transportul în comun. Acest punct nodal, această autogară, în afara infrastructurii, oferă informaţii precise, la zi, tuturor călătorilor, ce transport în comun, cum pot folosi şi dorim să fie un început bun şi să putem marca peste un an de zile ca biletele vândute, cei care folosesc transportul în comun, să aibă o creştere continuă”, a declarat primarul Korodi Attila.
 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


La rândul său, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, a afirmat că întreaga autogară a fost renovată, fiind folosite unele elemente noi, care nu s-au mai utilizat în oraş, cum ar fi o tablă mai specială sau betonarea părţii carosabile.

„Întreaga autogară a fost renovată, de la fundaţie până la clădirea existentă. Avem toate conductele de apă şi canalizare înlocuite. Un alt aspect nou, ce încă nu s-a folosit pe un spaţiu atât de mare, este partea carosabilă, care nu este asfaltată, ci este betonată, care este în conformitate şi cu strategia climatică a oraşului. (…) Toată clădirea este reabilitată cu uşi şi geamuri termopane înlocuite şi chiar avem un sistem nou de încălzire, care din păcate nu era inclus în proiect, dar am reuşit şi acest lucru. Totodată, am avut grijă să avem şi spaţii verzi, în acest fel s-au plantat 50 de copaci. (…) Şi, ca să avem grijă şi de consumul de energie, pe clădirea autogării avem amplasat un sistem fotovoltaic care ajută la consumul redus al autogării”, a explicat viceprimarul.
 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


Acesta a mai menţionat că autogara din Miercurea-Ciuc deserveşte atât curse locale, cât şi judeţene, interjudeţene sau internaţionale.

Totodată, Bors Bela a precizat că în curând va fi disponibilă şi posibilitatea închirierii de biciclete din incinta autogării, o altă noutate a proiectului.

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


Reabilitarea autogării din Miercurea-Ciuc face parte din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului, finanţat prin Programul Operaţional Regional.

Potrivit reprezentanţilor primăriei municipiului, investiţia în renovarea autogării s-a ridicat la 16 milioane de lei, din care 8,2 milioane de lei din fonduri europene. AGERPRES