Stagiu de Karate Kyokushin pentru trup, suflet și minte

karate

Cantonamentul de la Miercurea Nirajului, 18-20 noiembrie 2016, s-a derulat ca parte integrantă a proiectului „Toamna Karate Kyokushin”, proiect cofinanțat de Primăria Tîrgu Mureș. De-a lungul timpului am spus povestea familiei Karate Kyokushin, familie in care regula de bază este egalitatea tuturor membrilor ei, indiferent de vârstă, stare fizică și emoțională, bunuri materiale sau sănătate. Această poveste o repetam ori de câte ori este nevoie pentru că așa am interes noi, Clubul „Tiger Budo”, să atingem inimile membrilor din comunitatea mureșeană, făcând educaţie prin sport şi activitate fizică.
Acum am dorit să oferim posibilitatea de a face parte dintr-un grup de sportivi și de a experimenta participarea într-un cantonament de arte marțiale, unor persoanelor din categoriile dezavantajate ale societății precum tinerilor cu dizabilităţi, supraviețuitorilor unor afecțiuni oncologice, cât și familiilor acestora, în vederea formarea unui stil de viaţă sănătos şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare, ca cetăţeni activi şi responsabili, prin incluziune socială.
In august 2015, am inițiat un proiect cofinanţat de Primăria Tîrgu Mureș, în care clubul nostru avea ca scop educaţia şi incluziunea socială prin sport, iar ca o sinteză a proiectului derulat, am putea reliefa: sănătate fizică, sănătate psihică, sănătate emoţională şi socializare. Proiectul s-a continuat în semestrul I al anului 2016 printr-o nouă finanţare de la Primăria Tîrgu Mureș sub numele “Primăvara Karate Kyokushin” încercând, astfel, să-i aducem pe drumul sportului pe tinerii cu boli ca Sindrom Down, ADHD, Retard, dar şi copii cu autism, în colaborare cu Asociaţia „Alpha Transilvană” şi cu „Strategia Naţională pentru Acţiune Comunitară”.
Acum dorim să mai urcăm o treaptă şi să lărgim efectele multiplicatoare ale proiectului la nivelul copiilor supravieţuitori ale unor afecţiuni oncologice precum şi la aparţinătorii lor.
Rezultatul activităţilor noastre va fi remarcabil din punct de vedere al sănătăţii fizice şi mentale, acest lucru fiind confirmat şi după primele proiecte de către părinţii tinerilor care ne arată modul cum s-a modificat tonusul şi starea de sănătate a copiilor lor, practicând alături de noi artele marţiale, sportul formând caractere şi în acelaşi timp atingând suflete.
Prin parteneriatul cu Asociația “Împreună pentru Copiii cu Cancer”, in acest an, am mai urcat, așadar, o treapta oferind momente de efort fizic susținut, dar si de destindere tinerilor supraviețuitori ai unor boli oncologice. In acest cantonament am învățat împreună, ce înseamnă să iți transformi corpul intr-un vehicul in continuă mișcare, prin exerciții fizice sau jocuri interactive care au dus la crearea unei stări de bine, veselie si comunicare perfectă intre diferitele categorii de sportivi ai clubului.
Dezvoltarea comunității noastre depinde de fiecare membru al ei, fiecare persoană fiind diferită, dar specială şi având propriile nevoi, fie că este sau nu sportiv, persoană cu dizabilităţi sau alte probleme de sănătate. Oamenii sunt diferiţi prin vârstă, educaţie, caracteristici fizice, dar toţi au drepturi egale unii faţă de alţii, chiar dacă pe unii dintre ei soarta i-a pus la încercare. O educaţie separată ar duce la marginalizare şi discriminare împiedicând formarea, împlinirea de sine şi afirmarea personalităţii.
Am fost surprinşi să admirăm abnegaţia cu care muncesc aceşti copii, ei constituind un exemplu pentru noi care, câteodată, suntem tentaţi să renunţăm. Fiecare dintre noi, toţi cei prezenţi la antrenamente, învăţăm să fim mai toleranţi, mai buni, mai muncitori, învăţăm virtutea acceptării fără a-i judeca pe cei din jur, învăţăm că putem avea prieteni diferiţi faţă de noi, din punct de vedere fizic sau intelectual, dar cu numitorul comun al iubirii necondiţionate.
„Am petrecut împreună un weekend plin de lumină. Ne-am bucurat din plin de programele de antrenament, de distracție, de jocuri în echipă, de ieșirea în natură, am legat prietenii și am învățat să fim atenți unii la alții, să ne respectăm și să ne susținem. Acest stagiu a fost o ocazie bună prin care copiii și tinerii supraviețuitori de boli hemato-oncologice să simtă că pot face parte dintr-un grup mare, că sunt acceptați și iubiți. Participarea la stagiu va deschide dorința lor de a face sport, de a aparține unei echipe activă și prietenoasă. Această experiență contribuie la creșterea stimei de sine, a încrederii și curajului. Mulțumim „Tiger Budo” pentru prietenia voastră, suntem recunoscători pentru acest weekend minunat.”, a declarat președintele Asociației ”Împreună pentru copiii cu cancer”, Gabriela Farczadi.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.