Topul firmelor mureșene a venit cu aceeași oameni, aceleași firme și, mai nou, cu acuzația unei acute lipse de specialiști

 

 

 

Economia județului stagnează? An după an, la Topul Firmelor din județul Mureș sunt prezente cam tot aceleași firme. Oare nu mai apar deloc firme noi care să conteze cu adevărat în economia județului? Aceeași oameni, aceleași firme. Domeniul IT  nu este reprezentat mai deloc. Ce poate însemna acest lucru? S-a diminuat oare într-atât rolul Camerei de Comerț  (al cărei rol principal era de reprezentare a intereselor negustorești și de consultare pe lângă autoritățile statului, în domeniile care țineau de mediul economic și fiscal) și nu mai reușește să facă nimic în acest sens?

O altă explicație ar fi lipsa de noi investitori, ceea ce arată o rigiditate a județului în acest sens…

Oricum, Topul firmelor mureșene, a adus pe lângă veștile bune (firmele tradiționale știu să se mențină în top), și unele vești mai puțin bune:  participanții la Topul Firmelor au atras atenția asupra unei probleme a societății mureșene și a angajatorilor în special: lipsa specialiștilor. Numeroase firme se confruntă cu dificultăți în  găsirea unor specialiști de care au nevoie.

 

 

Sute de firme de top

 

Dezvoltarea judeţului este de neconceput fără companiile locale. Şi în acest an am mulţumit antreprenorilor locali pentru activitatea lor în cadrul galei organizate de Camera de Comerţ. Felicit firmele care au fost premiate şi le doresc tuturor companiilor din judeţ mult succes!”, a precizat Peter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, prezent la eveniment.

La întocmirea clasamentelor au participat 16.321 (mai multe cu aproximativ 300 față de anul trecut) de societăți comerciale. Dintre acestea, 1.033 se regăsesc în catalogul tipărit „Topul Firmelor din Județul Mureș”, locul I revenind unui număr de 748 de firme.

Gala „Topul firmelor din județul Mureș” este un moment special în care sărbătorim reușitele comunității de afaceri din județ alături de antreprenori și parteneri. Cu acest prilej, Camera de Comerț și Industrie Mureș acordă distincții celor mai performante companii, care au o importanță majoră în economia județului”, a precizat Vasile Pop, președintele CCI Mureș.

Desigur, multe locuri I au fost ocupate de firme consacrate de mulţi ani, cum este cazul, de exemplu, companiei Gedeon Richter România SA care, pe lângă faptul că a obţinut locul I la categoria „Fabricarea preparatelor farmaceutice”, întreprinderi mari, a obţinut şi distincţia pentru excelenţă în afaceri (distincţie acordată societăţilor comerciale clasificate timp de 5 ani pe locul I în top). În plus, Gedeon Richter apare şi în top 10 exportatori din judeţul Mureş. De asemenea, Lavinia Dana Chelărescu, directorul Gedeon Richter, a fost recompensată cu o diplomă de onoare în categoria Femei manager de succes, după ce la ediţia de anul trecut a primit aceeaşi distincţie.

Anul 2016, ca și 2017 de altfel, au însemnat păstrarea unui trend ascendent pe toate segmentele noastre de activitate. Ne așteptăm ca la finalul acestui an să avem o creștere a cifrei de afaceri și a rezultatului economic. Investițiile făcute în ultima perioadă vizează în mod special zona de fabricație medicamente, pentru a asigura condiții tehnice și de calitate conforme cu reglementările care vor intra în vigoare în viitorul apropiat. Rezultatele se datorează unui colectiv bine pregătit și inimos – unii dintre ei cu multă experiență, iar alții mai nou veniți, care s-au integrat repede și s-au aliniat valorilor companiei Gedeon Richter”, a declarat Dana Chelărescu, director General Gedeon Richter România.

Desigur, Gedeon Richter nu este singurul exemplu de companie cu succese notabile. În rândurile ce urmează vă vom prezenta câteva dintre cele mai importante companii mureşene, premiate în cadrul galei Topul firmelor din judeţul Mureş, precum şi problemele ridicate de unii specialişti din mediul de afaceri mureşean…

 

5 ani pe locul I

 

CCI a acordat diplome şi trofee de excelenţă societăţilor comerciale clasificate timp de 5 ani pe locul I în topul firmelor.

Dintre acestea amintim: Aages SRL, Administrator Imobile și  Piețe SRL, Aesculap Prod SRL, Agrosprint SRL, Aliat Auto SRL, Allcolors Serv SRL, Allstar Prod SRL, Alunis SRL, Anvico SA, Azomureş SA, Balint Trans SRL,  Balneoclimaterica SA, BSG Security SRL, Bucin Mob SRL, Castel Vinum SRL,  Cromatic Tipo SRL, Hora SA, Daw Benţa România, Grand SA, Palasa Com SRL, Renania Trade, Surub Trade SRL, Therezia Prodcom SRL, Tiger Security SRL, Teriplast SRL, Voiajor SRL etc.

 

15 femei de succes

 

În plus, 15 femei de afaceri au fost recompensate cu diplome de onoare – Femei manager de succes: Bândilă Rodica – Viva Com SRL, Bucin Lucia – Bucin Mob SRL, Chelărescu Lavinia Dana – Gedeon Richter România SA, Degerat Manuela – Justice Security Services SRL, Fărcaş Jenica – Silvana SRL, Gencsi Monica – Robex SRL,  dr. Gomotîrceanu Adriana –Centrul Medical Top Med SRL, Govier Floarea – G&M Internaţional Instalaţii SRL, Huprich Maria – Autodomus SRL, Mailat Elena – Prestige 2000 SRL, Moscviciov Mirela – Anvico SA, Oltean Violeta –Maviprod SRL, Pescar Claudia – Grand SA, Pop Ioana – Ghiocelul Com SRL, Teglaş Anica – Rotecom SRL.

 

Topul exportatorilor

 

Și topul exportatorilor s-a schimbat față de anul trecut. Cei mai mari exportatori ai judeţului Mureş sunt:

  1. Kastamonu România SA (în 2016 era pe locul 2) – este unul dintre cei mai mari producători de fețe de uși (panouri din HDF pentru uși celulare), producția anuală acoperind aproximativ 10% din cererea globală a acestei piețe; una dintre cele mai importante companii producătoare de PAL brut și melaminat din regiune.
  2. Azomureş SA (în 2016 pe primul loc) – cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, furnizând fermierilor îngrășăminte minerale cu Azot (N) și complexe de tip NPK.
  3. Cableteam SRL (anul trecut era pe locul 6) – o întreprindere care îşi desfăşoară activitatea principală în domeniul producţiei de cabluri electrice.
  4. Sefar SRL – firmă internaţională cu sediul în Elveţia, este producător de țesătura, finisor și chiar confecționer de elemente filtrante, cu o experiență de peste 180 de ani. Firma este cunoscută în lume ca lider în fabricarea țesăturilor sintetice cu aplicații în industria alimentară, medicină, farmacie, chimică cât și în minerit și rafinare. Sefar SRL din Sighişoara aparţine grupului Sefar şi a fost deschisă în 2006.
  5. Artemob Internațional SRL – (fosta SC Mobila Sovata SRL), fabrică a grupului francez PMH, situată în Sovata, are o producţie de mobilă din lemn masiv destinată exportului.
  6. Alpina Shoe Production SRL – are ca obiect de activitate producţia şi comercializarea încălţămintei şi articolelor pentru sport. Fabrica produce modelele proprii (RAVALLE, HINSON, OMNIO), încălţăminte fashion femei şi bărbaţi pentru anumite mărci private europene şi, de asemenea,contracte de manufactură pentru branduri recunoscute internaţional precum ZARA, ALDO şi DEICHMANN.
  7. CIE Matricon – face parte din Grupul CIE Automotive, un grup industrial specializat pe procese cu valoare adăugată importantă. CIE Automotive ca grup are două unităţi cu activitate comercială diferită: CIE Automotive ca furnizor global de servicii complete de componente şi subansamble pentru piaţa de automobile; şi Bionor, care este dedicat producţiei şi distribuţiei de Biodiesel. CIE Automotive este specializat pe 6 tehnologii cu fabrici în toată lumea: aluminium, forjă, metal, turnare, prelucrare şi plastic. Ca parte din grup, CIE Matricon este specializat pe tehnologia de aluminium, dedicat turnării sub presiune şi prelucrării. Produsele sunt piese pentru direcţie, cutia de viteze, fluidodinamică, piese pentru motor şi antivibraţii.
  8. Gedeon Richter România SA – Gedeon Richter este unul dintre cele mai importante nume de pe piaţa farmaceutică din Europa Centralăşi de Est. În România, la nivel de grup, Gedeon Richter dezvoltă o activitate integrată: dezvoltare şi producţie de medicamente, distribuţie şi retail, toate acestea prin cele trei mari componente ale grupului – Gedeon Richter România S.A, Pharmafarm şi Gedeon Richter Farmacia S.A.
  9. Cesiro SA – cel mai mare producător de ceramică de menaj din Europa, localizat în Sighişoara; exportă peste 85% din ceea ce produce, în principal către ţări europene precum: Anglia, Austria, Bulgaria, Cehia, Estonia, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Serbia, Spania şi Ungaria, fiind prezenţi în cele mai mari supermarketuri şi hipermarketuri în toată Europa.
  10. Sandoz SRL – unul dintre marii producători de medicamente din România. Producătorul face parte din grupul elveţian Novartis, cea mai mare companie farmaceutică din lume, în portofoliul căreia a  ajuns indirect în urma mai multor tranzacţii internaţionale.

 

Cine e în top?

 

Desigur, nu putem menţiona toate companiile prezente în Topul firmelor, deoarece numărul lor este de ordinul miilor. Însă, aleatoriu, vă prezentăm câteva dintre câştigătoare.  La Fabricarea sucurilor de fructe şi legume, primul nume este Sucmerom SRL, o firmă din Reghin, care are ca obiect de activitate principal producerea şi comercializarea sucului natural concentrat ultrafiltrat şi a aromei naturale din mere.

La Fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor întâlnim nume cunoscute precum: Hochland România SRL (întreprindere mare), Terezia, Mirdatod (produsele lactate de Ibăneşti) şi Sanlacta (întreprinderi mijlocii).

Au fost premiate şi firme care realizează produse din cacao şi ciocolată: Milkpact SRL (firmă din Livezeni, care produce: glazuri de fructe pentru îngheţată, cuverturi de cacao pentru biscuiţi şi napolitane, cuverturi pentru bomboane de ciocolată, glazuri albe cu arome exotice pentru îngheţată, cuverturi de cacao şi alba pentru cofetării şi patiserii sau creme tartinabile cu cacao, arahide şi alune), Orietta Impex SRL.

La Pregătirea fib relor şi filarea fibrelor textile, locul I este ocupat de Monosuisse RO SRL, din Sighişoara, firmă care operează în sectorul monofirelor, un semifabricat industrial din care se fabrică ţesături industriale, care, la rândul lor sunt folosite în realizarea filtrelor, ţesăturilor serigrafice, benzilor rulante, ţesăturilor de protecţie pentru îmbrăcăminte şi accesorii.

În domeniul Fabricarea prin tricotare sau croşetare a ciorapilor şi articolelor de galanterie este prezentă, pe locul I, firma Larom Impex SRL din Reghin – produce şi comercializează ciorapi pentru toate vârstele.

La Fabricarea preparatelor farmaceutice, locul I, întreprinderi mari, este ocupat de Gedeon Richter România SA.

Locul I, întreprinderi mici – Prelucrarea şi fasonarea sticlei plate –Rotecom SRL Tîrgu Mureş: produce geam termoizolant pentru orice tip de tâmplărie. Categoria Fabricarea articolelor de feronerie este dominată de întreprinderea mijlocie Sziferon SRL – feronerie şi accesorii metalice, vopsire în câmp electrostatic, galvanizări. De asemenea, la întreprinderi mici este premiată Viva Com SRL – confecţii metalice, parcuri de joacă pentru copii, mobilier urban şi de grădină etc.

Locul I la Fabricarea betonului este deţinut de Reichon SRL, iar locul al doilea de Betas SRL (întreprinderi mici).

La Restaurante, întreprinderi mijlocii, locul I este ocupat de CA & MB Grup SRL. La întreprinderi mici: locul I – Salmo Impex, locul II – Tomek Kebab SRL, locul III – Fîntîna Marcului SRL.

De asemenea, BSG Security este de 19 ani pe locul I. Ballai Alexandru a ținut să mulțumească colaboratorilor și clienților pentru încredere.

Topul firmelor din județul Mureș a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie Mureș și a ajuns la a 24-a ediție.

 

 

Vasile Dancea

 

 

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.