fbpx

Tricolorul de la Chişinău la Izvorul Mureşului

drapelUn drapel al României lung 150m şi lat de 4,5m a fost desfăşurat de românii de pretudindeni prezenţi la Universitatea de Vară la Izvorul Mureşului. Acţiunea a fost organizată de Platforma Civică “Acţiunea 2012” şi simbolizează voinţa tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului care îşi doresc unirea României cu Republica Moldova. Drapelul a avut iniţial 300 de metri, a fost lucrat timp de o săptămână de croitoresele din Chişinău şi a fost tăiat în două, urmând să fie desfăşurate în zece oraşe de pe tot teritoriul României. În data de 14 septembrie cele două bucăţi se vor reuni la Chişinău, într-un “steag unit mai mare şi mai puternic” şi în 12 octombrie va fi desfăşurat şi la Bucureşti, în cadrul unei manifestaţii prin care se va cere unirea României cu Republica Moldova.

Tinerii vor o Românie unită

“Generaţia noastră vrea o Românie unită, vrea ca cele două state româneşti care au aceeaşi istorie, aceleaşi tradiţii, aceeaşi cultură, aceeaşi limbă, iată şi acelaşi tricolor, să se unească. Pornim cu acest steag imens din inima României, de la Izvoru Mureşului. Steagul va ajunge în peste zece oraşe din România, după care pe 14 septembrie va fi desfăşurat la Chişinău pe bulevardul Ştefan cel Mare. Tinerii din Republica Moldova îşi doresc unirea cu Patria Mamă şi dorim să transmitem un mesaj clar către clasa politică din Bucureşti şi de la Chişinău că trebuie să ţină cont de părerea noastră şi de acest tricolor care ne aduce împreună”, a declarat preşedintele executiv al Platformei “Acţiunea 2012”, George Simion.

Românii din diaspora au nevoie de susţinere

Desfăşurarea drapelului de 150m la Izvorul Mureşului este un gest de încurajare pentru românii de pretutindeni, care au mari probleme în păstrarea identităţii lor naţionale. “Este un gest simbolic, prin care arătăm că românii de pe cele două maluri ale Prutului aparţin aceluiaşi trup, trupul României. Şi este şi un gest de încurajare pentru românii din jurul graniţelor, pentru că au mare nevoie de sprijinul nostru, al românilor din ţară, care de multe ori, poate suntem mai apăsaţi de grijile cotidiene şi uităm că dincolo de Prut, în Republica Moldova, că la nord de Bucovina există români care au soarta mai tristă ca a noastră”, a spus Iulia Modiga de la Platforma “Acţiunea 2012”.

Tricolorul pe căminul cultural din Uzdin, Serbia

“Pentru mine tricolorul este o esenţă vizuală. Deci identitatea românească, care vizual vine până la inimă, şi ne face pe toţi oriunde trăim, în Bucovina, Kazahstan, România, Serbia sau Croaţia, să simţim că suntem români şi avem aceeaşi identitate, este ceva ce ne uneşte. Tricolorul îl port în suflet, dar şi acasă am tricolor. Ba chiar, mai mult, acum în localitatea de unde sunt eu, din Uzdin, am pus tricolorul şi pe căminul cultural”, a spus vicepreşedintele Comunităţii Românilor din Serbia, Daniel Magdu.

Mândria de a fi român
Preşedintele Partidului Neamului Românesc din Timocul Sârbesc, Predrag Balaşevici, a spus că a purta tricolorul este o mândrie, iar românii din Valea Timocului abia acum încep să se obişnuiască cu tricolorul românesc. “Tricolorul românesc înseamnă mult pentru românii de peste tot. Românii, în Serbia, nu prea sunt obişnuiţi cu tricolorul pentru că nu s-a purtat, nu s-a arborat pe vremuri. Acum noi încercăm să-i obişnuim A fi român e o mândrie, a purta tricolorul este o mândrie, să ştim ce suntem şi de unde venim”, a afirmat Predrag Balaşevici.
Vasile Tărâţeanu, unul dintre membrii delegaţiei românilor din Ucraina, a spus că întotdeauna i se umple sufletul de mândrie şi de bucurie atunci când vede fluturând un steag românesc. “E simbolul nostru naţional şi întotdeauna la fluturarea lui mi se umple sufletul de bucurie şi de mândrie şi îmi revin în minte versurile minunate din cântecul lui Ciprian Porumbescu: “Atunci, fraţilor când va fi să mor/ Să-mi puneţi pe mine/ Mândrul nostru tricolor”“, a spus Vasile Tărâţeanu.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW