Un „TEZAUR” de cultură oferit în anul Centenar al României

Foto: Prof. Petru Nemeș

Foto: Prof. Petru Nemeș

 

 

Profesorul Petru Nemeș președintele Societății Culturale „Alexandru Papiu Ilarian” a predat o viață întreagă matematica(!) , dar a iubit istoria locului natal, pasiunea pentru istorie datorând-o mamei sale și clopotarului de la biserica din sat, un bătrân înțelept și bun povestitor. Deși localitatea a primit în anul 1925 numele „Tribunului de la Budiu”, apoi în 1928 s-a montat o placă omagială pe biserica în care a slujit tatăl lui Al. Papiu Ilarian și mai târziu, în 1968 s-a pus o placă și pe școală, nu exista în comună niciun monument semnificativ.
Abia în 1990 Petru Nemeș și vărul său, Constantin Nemeș au venit cu ideea de a înălța un monument ilustrului înaintaș.
S-a înființat un comitet de organizare, s-au găsit și sponsori, iar oamenii de cultură Serafim Duicu, Gr. Ploieșteanu, Lazăr Lădariu, Emilia Lazăr, Mircea Artimon, Dimitrie Poptămaș, Timotei Enăchescu au fost alături de inițiatorii de la Societatea Culturală „Alexandru Papiu Ilarian”.
Monumentul a fost inaugurat în anul 1993 atunci când a fost scoasă și revista culturală „Tezaur”.
De atunci, revista apare cu eforturi financiare considerabile, sponsori fiind S.C. Mircea Trans SRL Luduș, S.C. MOBIGRI S.R.L. Tîrgu Mureș și Consiliul Județean Mureș (din an în an cu sume tot mai mici) și cu efortul material și spiritual a lui Petru Nemeș, matematicianul cucerit de istoria culturală a ținutului său natal.
În ultimul număr apărut, nr. 9, un model de revistă culturală semnează, Petru Nemeș, Lazăr Lădariu, Alexandru Ciubîcă, Mihai Stavilă, Mihail Artimon Mircea, Dimitrie Poptămaș, Ioan Berța, Ion Ranca, Nicolae Ploeșteanu, Ionel Vornicu, Constantin Bogoșel, Vasile Dobrescu, Cornel Sigmirean, Cornelia Șuș, Simion Virgil Bui, Mircea Dorin Istrate, Vasile Pop Mădărășeni. Petru Nemeș spune că activitatea Societății Culturale care poartă numele lui Alexandru Papiu Ilarian „unul dintre cei mai străluciți români ai secolului XIX” după opinia lui Vasile Netea va continua și în anii care vin, chiar dacă eforturile materiale care trebuie depășite, sunt din ce în ce mai mari.

Casetă

Profesorul universitar Al. Papiu Ilarian (1828-1878) a fost om politic, jurist și istoric român căruia B.P. Hașdeu i-a oferit dedicația onorantă „Infatigabilului colector de rarități bibliografice” pe lucrarea „Istoria românilor sub Mihai-Vodă Viteazul” a lui Nicolae Bălcescu (Istoria literaturii române-George Călinescu, pag. 375).
Al. Papiu-Ilarian a fost unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848-1849 din Transilvania, susținător al Unirii Principatelor Române și admirator al domnitorului Al. I. Cuza. Principalele lucrări pe care le-a scris au fost „Istoria românilor din Dacia Superioară” și „Tesaur de monumente istorice pentru România”.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.