USL în precampanie organizatorică

Uniunea Social-Liberală ştie până acum cine îi sunt candidaţii angajaţi în lupta pentru Primăria Tîrgu-Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş. Cornel Brişcaru va intra în duel cu Dorin Florea, Vass Levente şi alţii, în timp ce deputatul Ciprian Dobre va încerca să îi fure un nou mandat preşedintelui Lokodi Emoke.

Politica pașilor mărunți

La nivelul municipiului Tîrgu-Mureş, Uniunea Social-Liberală este în precampanie electorală, dacă putem să o numim aşa, candidatul pentru Primărie fiind stabilit şi confirmat la nivel central în persoana lui Cornel Brişcaru, unul dintre liderii social-democraţilor. USL nu are nicio modificare în ceea ce priveşte întocmirea listelor cu candidaţi la nivel local, listă comună între cele trei formaţiuni politice angrenate în competiţia electorală PNL şi PC sau Alianţa de Centru – Dreapta, respectiv PSD.

Până acum, potrivit secretarului executiv al PSD Mureş, Cornel Brişcaru, s-au desfășurat trei întâlniri la nivelul municipiului Tîrgu-Mureş între conducerile ACD şi PSD, pentru stabilirea paşilor de precampanie electorală, şi anume întâlniri şi cuplarea organizaţiilor de pensionari, tineret, femei pe care le are fiecare formaţiune; întâlniri între organizaţiile pe cartier şi la nivelul secţiilor de votare.

De asemenea, reprezentanţii celor trei partide lucrează în continuare la platforma electorală a USL pentru Tîrgu-Mureş, care va include şi platforma candidatului USL pentru Primăria Tîrgu-Mureş. „Platformele electorale se prezintă în campania electorală, aşa cum scrie legea, dacă nu persoana trebuie să fie sancţionată, vom respecta legea şi vom merge în cele 30 de zile cu caietul program al fiecărui candidat pentru Consiliul Local pe fiecare cartier, pentru că aşa ne-am propus, sau candidatul la Primăria Tîrgu-Mureş îşi va prezenta oferta electorală care va conţine proiectele noastre pentru Tîrgu-Mureş”, a subliniat Brişcaru.

Acesta a mai spus că pentru întocmirea caietului program va fi consultată populaţia: „Priorităţile se stabilesc de jos în sus. Cred că, dacă se stabileau astfel, până acum aveam şi centură. Oamenii vor cu ardoare o centură pentru oraşul Tîrgu-Mureş care să le crească confortul urban. Dar ei nu sunt întrebaţi, lor li se comunică că la un moment dat se va face o centură. Iar între timp, se alocă bani primăriilor de cartier, unei echipe de fotbal cu jucători care nu au jucat deloc, se pun bani într-un asfalt de trei ori mai scump decât oriunde în România”, a explicat Brişcaru.

La începutul lunii martie, reprezentanţii USL speră să finalizeze proiectul electoral pentru Tîrgu-Mureş, iar la începutul lunii mai acesta va fi lansat în dezbatere publică pe timpul campaniei electorale, în aşa fel încât, cu modificările, completările, în urma discuţiilor pe care le vor purta în cartiere, să poată să îi dea o formă finală.

Consultaţi la cheltuieli

Membrii USL susţin că proiectele pe care le vor propune vor fi şi realizate dacă vor obţine o majoritate în Consiliul Local Tîrgu-Mureş, nu aşa cum s-a întâmplat până acum când una s-a promis în campania electorală şi altceva s-a întâmplat în timpul mandatului. Cornel Brişcaru a dat exemplul mandatelor lui Dorin Florea pentru că susţine el, doar în 2000-2004, edilul-şef se poate lăuda cu realizarea celor promise în campanie, reuşind să finalizeze marile proiecte începute în mandatul lui Fodor Imre.

„Dacă e ceva ce mi-aş dori să fie schimbat în Tîrgu-Mureş (ca jurist în principal şi ca om) este acest mod de a privi funcţia personal şi de a nu avea deloc respect pentru banul pe care şi cel cu pensie de 400 de lei şi cel cu ajutor social şi cel cu venituri de 10.000 de euro îl plăteşte. Niciunuia nu îi pare bine atunci când plăteşte la Primăria Tîrgu-Mureş. Îmi doresc ca patru ani de zile, la Primărie să fie o echipă care să spună oamenilor cum poate fi cheltuit banul public, întrebându-l pe fiecare stradă din Tîrgu-Mureş şi nu să fie anunţat cum va fi cheltuit”, îşi doreşte Brişcaru. De asemenea, poate chiar săptămâna viitoare, USL îşi va desemna directorul de campanie şi trezorierul.

Judeţul împărţit

USL Mureş a definitivat deja listele de candidaţi în 76 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, urmând ca în câteva săptămâni să anunţe candidaturile pentru funcţia de primar în toate municipiile şi oraşele mureşene.
Unde PNL şi PSD are primari, USL va merge pe mâna acestora, iar în localităţile în care nu sunt reprezentaţi îl vor desemna drept candidat pe cel mai bine situat reprezentant al PNL, PSD sau PC. Dacă la Reghin suntem aproape siguri că Maria Precup va fi opţiunea USL, la Tîrnăveni – Sorin Megheşan, la Iernut – Ioan Nicoară, interesantă se anunţă din nou competiţia în interiorul alianţei pentru Primăria Sighişoara. La fel ca şi în 2008, PNL Sighişoara nu pare dispus să îi cedeze voturile primarului Dorin Dăneşan, dorind să meargă în alegeri cu propriul candidat. Nu este singura problemă de coaliţie, deoarece Iulian Sârb, cel care l-a învins pe Dăneşan în 2010 la şefia organizaţiei municipale a PSD ar vrea să candideze. Că vor sau nu vor, problema va fi tranşată de la centru în perioada următoare.

Dobre încearcă din nou

În 2008, deputatul liberal Ciprian Dobre va candida pentru şefia judeţului, având o platformă electorală din care nu lipsea realizarea căii ferate Tîrgu-Mureş – Sighişoara, un parc industrial la Tîrnăveni pe platforma defunctei BICAPA sau construirea unei şosele la standarde europene care să lege municipiul Tîrnăveni de staţiunea Sovata prin comuna Bălăuşeri.

În 2012, la Consiliul Judeţean, USL Mureş va paria pe Ciprian Dobre, deputat şi liderul liberalilor mureşeni. Dobre ne-a confirmat că va candida şi că are un proiect pentru judeţ care poate fi câştigător. În 2008, „am fost votat de aproape 90 de mii de mureşeni… Am luptat atunci împotriva unor interese economice şi politice foarte puternice şi agresive, interese susţinute de liderii de la acea vreme ai PD-L şi PSD… Între timp, PSD a schimbat garnitura, însă PD-L a rămas neschimbat… Cea mai importantă lecţie a alegerilor din 2008 este următoarea: Să nu cedăm niciodată în faţa minciunii, hoţiei, şantajului şi agresiunii practicate de PD-L! Cetăţenii au nevoie de lideri oneşti, care nu vin în faţa lor pentru a-i păcăli cu slogane ieftine, ci vin pentru că cred în puterea lor de a face lucruri bune pentru cei care îi votează”, susţinea Dobre într-un interviu publicat pe propriul site www.cipriandobre.ro, anul trecut. Poate anticipând campaniile de presă, de joasă speţă, la care este supus în ultimele luni. În ciuda acestora, deputatul merge mai departe.

Ligia Voro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.