Ziua Internațională a bolii Parkinson

Sărbătorită pe 11 aprilie, Ziua bolii Parkinson este organizată cu scopul de a creștere conștientizarea în ceea ce privește boala și impactul ei asupra individului și a societății. O mai bună informare a cetățenilor despre această boală ar crește înțelegerea și sprijinul comunității, ducând la o creștere a calității vieții bolnavilor de Parkinson.

Simptomele bolii diferă de la caz la caz și de la o clipă la alta. De obicei îl recunoaștem pe bolnavul suferind de Parkinson după tremurul necontrolat al mâinii, după mersul nesigur. Nu odată bolnavul poate fi catalogat drept o persoană beată, deși nu și-a pus o picătură de alcool în gură! Fără să știe că persoana suferă de boala Parkinson, comunitatea îi lipește eticheta imaginară: adeptul lui Bacchus!

Din acest motiv, dr. Dan Farcaș, un exemplu extraordinar pentru a dovedi că boala poate fi îmblânzită îndeajuns pentru a se putea trăi împreună cu ea, sătul de privirile mirate ce parcă ar spune: ”atât de devreme e beat deja?” Dovedind că și-a păstrat simțul umorului a reacționat într-un mod inedit. ”…am luat decizia să- mi comand niște tricouri inscripționate cu: “nu sunt beat, sufăr de Parkinson”, povestește într-o postare pe pagina sa de socializare dr. Farcaș.

Totodată a adăugat și îndemnul să ne mai moderăm prejudecățile, pentru că aparențele înșeală!

”Tuturor membrilor comunității Parkinson, pacienți, aparținători, personal medical… și nu numai lor un sincer “La mulți ani cu sănătate!!!” (EM)

Comentează cu Facebook