Proiect pentru integrarea romilor din Mureș

romi tiganiDirectorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că pentru viitorul exerciţiu bugetar european se doreşte elaborarea unui proiect pentru integrarea romilor din judeţul Mureş, având în vedere că aici este concentrată cea mai numeroasă comunitate din regiune.

‘O altă prioritate pe care am făcut nişte studii şi este destul de dificil pentru că nu avem datele statistice – nici noi nu avem, nici la autorităţile locale nu există – este problema romilor. Aici cred că va trebui să începem tot cu judeţul Mureş, care are cel mai mare număr de romi din regiunea noastră (Regiunea 7 Centru – n.r.) după datele pe care le avem. Am mai făcut nişte studii şi am lucrat în parteneriat cu asociaţiile de romi şi diverse instituţii. Fiind o zonă socială ai sensibilă, vrem să vedem care este realitatea şi să propunem ca pentru următoarea perioadă de programare să facem o gândire ca să susţinem această zonă a minorităţii rome din regiunea noastră. După aceea se poate generaliza la nivel de ţară, astfel încât să nu se mai creeze atâtea probleme sociale şi ei să fie utili societăţii, să aibă protecţie socială, să aibă o conduită şi un comportament social normal, astfel încât să se integreze în populaţia majoritară şi în cadrul celorlalte minorităţi care trăiesc în regiune’, a susţinut Simion Creţu.

Directorul general al ADR Centru a arătat că prin acest proiect se gândeşte încurajarea meşteşugurilor tradiţionale rome, oferirea protecţiei sociale, se încurajează latura educaţională, precum şi facilităţi în privinţa locuirii, în sensul oferirii unui ajutor cu privire la intabularea terenurilor pe care romii au locuinţele şi evidenţierea caselor lor în cartea funciară, astfel încât aceştia să poată avea acte de identitate.

Simon Creţu a spus că în prezent primăriile, în special cele din mediul rural, nu îşi permit astfel de cheltuieli, iar finanţarea acestor activităţi în următorul exerciţiu bugetar european ar fi benefică.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.