CJ vrea Mocănițe spre Câmpu Cetății și Miheș

Consiliul Județean Mureș vrea să preia și să valorifice în scop turistic reţelele de cale ferată îngustă dintre Târgu Mureş și Miheşu de Câmpie şi respectiv Târgu Mureş – Sovata – Câmpu Cetăţii, însă are o problemă cu furturile de cale ferată pe linia ferată cu ecartament îngust, reiese dintr-un proiect de hotărâre care va intra în dezbaterea consilierilor județeni în ședința convocată miercuri.

Potrivit sursei citate, proiectul se regăsește în Planul de dezvoltare a judeţului Mureş pentru perioada 2014-2020 privind dezvoltarea turismului și valorificarea patrimoniului cultural și există și o analiză SWOT, care evidențiază, printre altele, punctele tari și respectiv punctele slabe identificate în legătură cu acesta.

“Turismul feroviar poate fi dezvoltat prin valorificarea rețelei de cale ferată îngustă în scop turistic.  În Analiza SWOT a județului Mureș, la puncte tari ale infrastructurii de transport a fost inclusă existența pe teritoriul județului Mureș a unor linii ferate cu ecartament îngust, care pot fi valorificate în scop turistic. În același timp, la puncte slabe se regăsește înregistrarea de furturi de cale ferată pe linia ferată cu ecartament îngust. În momentul de față, linia de cale ferată îngustă se află în domeniul public al statului, fiind utilizată doar parțial prin încheierea unor contracte de concesiune cu firme private. În vederea punerii în valoare a acestei căi ferate, Consiliul Județean Mureș a întreprins începând cu anul 2006 o serie de demersuri care vizau preluarea bunului imobil respectiv în patrimoniul public al județului Mureș, însă fără succes până la această dată”, se arată în document.

Consilierii județeni vor trebui să voteze miercuri dacă sunt sau nu de acord cu inițierea procedurilor în vederea dobândirii dreptului de proprietate publică asupra rețelelor de cale ferată îngustă Târgu Mureş – Miheşu de Câmpie şi Târgu Mureş – Sovata – Câmpu Cetăţii, în caz afirmativ urmând să fie mandatat președintele CJ, Peter Ferenc, să întreprindă toate demersurile necesare în acest sens.

Reţeaua de cale ferată îngustă Târgu Mureş – Miheşu de Câmpie şi Târgu Mureş – Sovata – Câmpu Cetăţii din judeţul Mureş a fost inaugurată în ianuarie 1915, ca mijloc de transport de interes local. Rețeaua a fost utilizată pentru transportul de persoane până spre sfârșitul anilor 1990, când a fost trecută în conservare.


O “Mocăniță”– în prezent administrată privat – circulă, de mai mulți ani, mai ales în perioada estivală, cu o oarecare frecvență, între Sovata și Câmpu Cetății. În ce privește cealaltă linie de cale ferată îngustă, dintre Târgu Mureș și Miheșu de Câmpie, o încercare de revitalizare a avut loc în 1 in iunie 2003, când a fost organizat un eveniment în care oficialități și invitați au mers cu “Mocănița” timp de câteva ore, dar doar de la Târgu Mureș până la Band. 

Proiectul de hotărâre al CJ Mureș nu cuprinde și o estimare a costurilor pe care le-ar presupune acest proiect.

Comentează cu Facebook