Condu prudent pe vreme ploioasă

sfaturi-de-condus-pe-ploaie-672x442

Condusul pe timp de ploaie poate fi periculos daca nu ești prudent. Trebuie să fii mai atent decât de obicei, atât la ce se întâmplă in trafic, cât şi la drum şi acumulările de apă ce pot apărea pe carosabil.
Vă recomandăm să:
1. Încetiniţi! Conduceţi la viteza la care vă simţiţi confortabil, având in vedere condițiile meteo. Reducând viteza, veţi avea mai mult timp sa reacționaţi in cazul in care un alt autovehicul pierde controlul sau apare o altă situaţie pe care trebuie să o evitaţi.
2. Feriţi-vă de acvaplanare! Fenomenul apare in momentul in care apa dintre anvelopă si suprafața carosabilă nu poate fi înlăturată. Stratul de apa se acumulează in partea din fata a anvelopei pana când presiunea apei ajunge sa depăşească presiunea din anvelope, moment in care anvelopa pierde contactul cu solul. Rotile aluneca, iar virarea, frânarea sau accelerarea nu mai pot fi controlate. In plus, vehiculul poate derapa si se poate răsuci, generând o situație potențial periculoasă. In astfel de situații, cel mai bun lucru de făcut este să vă păstraţi calmul, sa luaţi piciorul de pe accelerație şi să încercaţi să îndreptaţi volanul in direcția dorită. Daca daţi peste o baltă mare, nu conduceţi direct prin ea, ci încercați sa o evitaţi. Nu puteţi estima cat de adânca este doar uitându-vă la ea, așa ca nu riscaţi conducerea prin ea pentru că s-ar putea sa loviţi o groapă, sau mai rău, apa să intre in sistemul electric sau la motorul mașinii.
3. Dacă vedeţi că plouă, porniţi mai devreme la drum! Călătoria ar putea dura mai mult decât in mod obișnuit din cauza traficului sau pentru ca veţi conduce mai încet.
4. Dezaburiţi geamurile mașinii pentru o vizibilitate buna in condiții de ploaie!
5. Păstraţi o distanţă mai mare faţă de camioane sau autobuze – apa stropita de la acestea v-ar putea bloca vederea pentru scurt timp, ceea ce poate fi periculos. Ar trebui sa evitaţi depăşirile, dar dacă acestea sunt necesare, vă sfătuim să vă luaţi măsuri de siguranţă.
6. Dacă plouă foarte tare si nu puteţi vedea ce se întâmplă in fata, asiguraţi-vă si semnalizaţi oprirea cu avarii intr-un loc in care puteţi opri autoturismul. Opriţi-vă cât timp consideraţi că aveţi nevoie!
7. Folosiţi ștergătoarele cât de mult este necesar (nu lăsaţi ploaia de pe parbriz sa vă obstrucționeze vederea) si nu depășiţi limita de viteza!
8. Nu uitaţi să aveţi farurile aprinse!

IPJ MURES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.