Consiliile locale din judeţul Mureş, conduse de UDMR, vor subvenţiona reconstrucţia bisericii romano-catolice din Bezidu Nou

Toate consiliile locale din judeţul Mureş în care UDMR deţine majoritatea vor subvenţiona reconstrucţia bisericii romano-catolice din Bezidu Nou, care a fost inundată cu apă şi s-a prăbuşit ulterior în anul 2014, a relatat luni cotidianul maghiar din Transilvania, Krónika.

Decizia a fost luată în cadrul unei consfătuiri pe care consiliile locale din judeţul Mureş, în care Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) deţine majoritatea, au organizat-o referitor la probleme de buget pe care le întâmpină. Conform acestei decizii, toate consiliile locale vor sprijini reconstrucţia cu 15 mii de lei. Edilii locali au optat să subvenţioneze construcţia în pofida austerităţii bugetare, fiindcă este una dintre cauzele importante care privesc comunitatea maghiară din judeţul Mureş.

“Sunt mândru de colegii mei”, citează cotidianul Krónika pe Ferenc Péter, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş şi al organizaţiei judeţene UDMR. El a adăugat că cei prezenţi doresc să iniţieze o tradiţie de întrajutorare în judeţul Mureş; prin urmare, în fiecare an o cauză care priveşte comunitatea maghiară din judeţul Mureş, va beneficia de subvenţii prioritare.

Satul de odinioară Bezidu Nou, care a fost inundat, aparţine din punct de vedere administrativ de oraşul Sângeorgiu de Pădure. Attila Zoltán Csibi, primarul oraşului a declarat luni agenţiei ungare de presă MTI că donaţiile făcute de cele 38 de consilii locale din judeţul Mureş, depăşesc cu puţin jumătatea cheltuielilor de reconstrucţie, adăugând că sunt binevenite orice alte donaţii.

El a mai spus că reumplerea lacului de acumulare din Bezidu Nou, golit parţial anul trecut în vederea unor lucrări de reparaţii, este în curs. Dacă iarna va aduce precipitaţii, cota apei va atinge în luna mai nivelul la care se află biserica. În opinia lui, şansele de a ridica în acest răstimp partea care va fi inundată, sunt bune.

Noul proiect prevede construirea pe locul fostei biserici romano-catolice a unui aşezământ care să reprezinte toate confesiunile satului de odinioară. Conform proiectul, turnul bisericii şi zidurile navei vor fi reconstruite pe 32 de piloni, astfel încât nivelul podelei să fie deasupra cotei maxime a apei. Turnul bisericii va putea găzdui expoziţii, iar spaţiul neacoperit dintre zidurile navei diverse evenimente. Accesul va fi asigurat de un pod ce va lega malul lacului cu edificiul.

Biserica catolică scufundată din fostul sat Bezidu Nou s-a dărâmat în data de 29 iunie 2014.

Construirea barajului de 625 de metri lungime şi 28 de metri înălţime a început în ultimii ani ai dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Lacul creat a acumulat apa pârâului Cuşmed în vecinătatea oraşului Sângeorgiu de Pădure. Conform poziţiei oficiale, acesta a fost creat în locul satului Bezidu Nou pentru a preveni inundaţiile, dar turnul bisericii scufundate în apă a devenit simbolul distrugerii satelor şi al urbanizării forţate comuniste. Apa lacului de acumulare a acoperit în întregime satul abia după Revoluţie, în anul 1994, locuitorii fiiind între timp mutaţi în localităţile învecinate.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.