Góbéfest în Anglia, la primăvară

În premieră pentru publicul din Manchester, Anglia, în primăvara acestui an va avea loc un festival folcloric, intitulat Góbéfest. Festivalul,ce se va desfăşura în centrul oraşului Manchester în perioada 13-14 mai 2017, vrea să devină un catalizator pentru colaborarea artistică şi culturală între Regatul Unit al Marii Britanii, Ungaria şi Transilvania.

Muzica va fi în centrul festivalului, marcând aniversarea celor 136 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Béla Bartók,(1881-1945) care spunea că: “Melodiile populare sunt întruchiparea unei perfecțiuni artistice de cel mai înalt nivel, de fapt, ele sunt modele ale felului în care o idee muzicală poate fi exprimată cu cea mai mare perfecțiune în ceea ce privește forma concisă şi simplitatea mijloacelor.” Grupul Transylmania -dintre cei 7 membri făcând parte Tasi Nóra şi Melkuhn Róbert din Sfântu Gheorghe şi Sárosi Péter din Tîrgu Mureş, este aşteptat cu mare interes de iubitorii de muzică.

Dansurile populare, parada portului popular din Bazinul Carpatic, tradiţionalul dans Csárdás şi workshopuri cu siguranţă vor atrage publicul de toate vârstele. “Adevărata artă este una dintre cele mai puternice forţe în ridicarea umanităţii, iar cel care o face accesibilă la cât mai multă lume este un binefăcător al omenirii”, spunea compozitorul Zoltán Kodály.(1882-1965).

În cele două zile nu vor lipsi nici exponatele  de artă populară şi bucatele specifice culturii maghiare, Lángos, Kürtőskalács şi Gulyás, din Tîrgul Secuilor, adică de la  GóbéMarket.

EM

Sursa Globfest

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.