Percheziţii la persoane bănuite de infracţiuni economice

silvic

1 persoană a fost arestată şi 11 persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor desfăşurate de polițiștii din Mureş, sub coordonarea Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, la un grup de persoane bănuite de implicare în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. // 126.320 de lei, 17.425 de euro şi 340 de dolari au fost găsiţi şi ridicaţi de poliţişti.

La data de 15 noiembrie a.c., în continuarea cercetărilor efectuate într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri semnătură privată și uz de fals, au fost reţinute două persoane, din judeţul Suceava.

În fapt, cele două persoane, de 45 şi 55 de ani, în calitate de administratori ar fi înregistrat în mod fictiv, în contabilitatea societăților peste 140 de avize de însoțire pentru material lemnos, împreună cu chitanțele și facturile aferente acestora, fără ca operațiunile comerciale să se fi desfășurat în mod real.

Volumul total de material lemnos introdus în mod ilegal în circuitul comercial este de 7.115 metri cubi cherestea și lemn rotund, în valoare de aproximativ 3.784.350 de lei.

Din cercetările efectuate de poliţişti s-a stabilit că toate avizele de însoţire a materialului lemnos, înregistrate în contabilitatea societăţilor comerciale, provin de la societăţile de tip fantomă administrate de către o femeie, din judeţul Neamţ, arestată în această cauză din data de 29.09.2016.

Informaţii de background

La data de 28 septembrie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică, sprijiniţi de jandarmi, sub coordonarea Direcţiei de Ordine Publică, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi a procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, au desfăşurat 99 de percheziţii în 12 judeţe (Mureş, Harghita, Suceava, Neamţ, Bacău, Arad, Timiş, Covasna, Braşov, Vrancea, Constanţa, Ilfov) şi în municipiul Bucureşti.

Din cercetări, a reieşit că în perioada aprilie 2015 – septembrie 2016, o femeie, de 49 de ani, din municipiul Piatra Neamț, în calitate de administrator ”de fapt”, la 3 firme cu sediul social în judeţele Mureş, Suceava şi Neamţ, a emis avize de însoțire a materialelor lemnoase transportate.

În fapt, femeia ar fi efectuat note de intrare-recepție a lemnului, în baza unor avize de însoțire emise către alți destinatari iar ulterior cantitatea de lemn ar fi fost introdusă în mod ilegal în circuitul comercial.

Scopul activităţilor desfăşurate ar fi fost acoperirea volumului de material lemnos, deținut fără acte de proveniență.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că au fost emise avize de însoţire a materialului lemnos, în volum total de 11.067 mc, valoarea acestuia fiind de aproximativ 4.242.600 lei.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sume de bani, respectiv 126.320 de lei, 17.425 de euro şi 340 de dolari.

9 persoane (3 Mureş, 4 Neamţ, 1 Suceava, 1 Harghita) au fost reţinute pentru o perioadă de 24 de ore iar una dintre acestea a primit mandat de arestare pentru 30 de zile.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale a Poliţiei Române.

La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie Mureş, Harghita, Suceava, Neamţ, Bacău, Arad, Timiş, Covasna, Braşov, Vrancea, Constanţa, Ilfov, dar şi jandarmi.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.