SCJU Tîrgu Mureş a participat la exerciţiul “Seism 2016”

imgresConducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost informată ieri, la ora 14.00, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, din cadrul Ministerulului Afacerilor Interne, că în cursul dimineţii, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat oraşele Bucureşti şi Iaşi.

Cod Galben din Planul Alb

La ora 14.04 în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş s-a declanşat codul galben din Planul Alb, fiind alertat personalul, atât cel din tură, cât şi din turele următoare şi s-au făcut pregătirile pentru primirea răniţilor în următoarele ore.

La ora 14.07, managerul spitalului, Dr. Claudiu Puiac, a anunţat telefonic Prefectura Judeţului Mureş despre declanşarea Planului Alb. De asemenea, managerul a anunţat şi conducerea celorlalte instituţii abilitate: Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Poliţiei Judeţene Mureş, Poliţia locală, Jandarmeria. Dr. Cristian Boeriu, coordonatorul SMURD, a anunţat telefonic conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mureş şi Dispeceratul de Urgenţă 112.

Am participat la exerciţiul pentru intervenţia la cutremur, pe care l-am luat foarte în serios, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş realizându-se o mobilizare exemplară. Ieri la ora 14.00 am fost informaţi de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă că în zona Vrancea s-a produs un cutremur major care a afectat oraşele Bucureşti şi Iaşi. La ora 14.04 în cadrul spitalului s-a declanşat codul galben din Planul Alb. Ulterior a fost convocată celula de criză de la nivelul spitalului. Au fost informaţi toţi sefii de secţii despre situaţie şi li s-a transmis să nu părăsească unitatea până la încetarea alarmei. De asemenea, au fost informaţi medicii de gardă de pe secţii şi li s-a solicitat numărul paturilor disponibile pe fiecare secţie. Pe tot parcursul zilei de ieri preşedintele celulei de criză a menţinut permament legătura cu membrii celulei de criză pentru a respecta toate procedurile prevăzute în Planul Alb”, a declarat Dr. Claudiu PUIAC, Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Întrucât a fost declanşat codul galben, tot în cursul zilei de ieri, a fost mobilizat personal suplimentar doar în cadrul UPU-SMURD. Astfel, 76 de persoane au fost mobilizate: 21 de medici, 39 de asistenţi şi 16 alt personal.

PLANUL ALB reprezintă planul de răspuns al unităților sanitare cu paturi în cazul unui aflux masiv de pacienți în urma unui accident colectiv, a unei calamități, epidemii sau pandemii. În funcţie de numărul de prezentări de la nivelul UPU, planul alb presupune două niveluri de declanşare: nivelul 1 (cod galben) care implică acţiuni şi mobilizare suplimentară doar la nivelul UPU şi, respectiv, nivelul 2 (cod roşu) unde sunt luate măsuri la nivelul întregului spital, a transmis Mariana Moldovan Negoiţă, de la Biroul de presă al SCJU.

EM

 

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.